Funkcionalna dječja soba

◂ Povratak na listu članaka

Pravilnom kombinacijom osnovnih i dodatnih elemenata može se u svakom prostoru urediti funkcionalna dječja soba. U ovome članku pisali smo o osnovnim pravilima uređenja u 9 stavaka. Podsjetite se!

 

Dopadljiva i prilagođena dječja soba

Prilikom opremanja dječje sobe treba voditi računa o svakodnevnim aktivnostima djeteta kao što su rad, odmor i igra. Iako je, kao i prilikom opremanja svakog prostora, kvadratura i raspored prozora često determinirajući faktor, veliki izbor dodatnih elemenata omogućava iskoristivost gotovo svakog kuta prostora što pridonosi funkcionalnosti.

Neizostavni efektni dodaci su, primjerice:

– skriveni pomoćni ležaj u ladici ispod kreveta

– radni stol na izvlačenje

– sklopivi krevet u ormaru

– dojmljive savitljive zidne police.

Prilikom opremanja spavaćeg dijela funkcionalnosti značajno može pridonijeti skriveni pomoćni ležaj ili krevet na kat. Čak i kada je soba samo za jedno dijete, krevet na kat može biti vrlo uporabljiv.

 

Vesele boje, zanimljiv namještaj i puno svjetla trebaju biti sastavnice dječje sobe

 

Najvažnije je pronaći dobro mjesto za smještaj kreveta, s obzirom da on zauzima najviše prostora. Probajte ga postaviti dalje od prozora, pazeći da ne stoji na liniji koja povezuje vrata i prozor, te ga orijentirati tako da se s njega lako vide vrata.

Kao i odraslima, i djetetu će dobro doći noćni ormarić sa svjetiljkom za čitanje prije spavanja.

Nadalje, ormar za odjeću obično će zauzeti preostali slobodan zid, dok ga kod malih soba možete smjestiti i ispod povišenog kreveta. 

Krevet na kat idealan je za manje dječje sobe. Ukoliko se radi o jednome djetetu, utoliko donji krevet može imati funkciju kauča, a gornji poslužiti za spavanje. Radni stol može biti sastavni dio ormara čime se štedi na prostoru.

Pojedini komadi namještaja se integriraju na način da se uređenje sobe više ne osmišljava samo horizontalno (tlocrtno) već i vertikalno.

 

Dječja soba za zdrav dječji san

Djeca trebaju mnogo sna. Neka on bude zdrav. To će osigurati kvalitetan madrac, primjerice ortopedski sa žičanom jezgrom. Kod takvih madraca presvlaka je izrađena od tkanine s protubakterijskom zaštitom, koja je prošivena zajedno s pamučnom vatom na ljetnoj strani i vunenom vatom na zimskoj strani.

 

Radni dio dječje sobe

Dio dječje sobe namijenjen radu i učenju treba biti tako namješten da se uklapa u razigranost svojstvenu djeci, a ne da djeluje kruto i uredski.

Moderno dizajnirani radni stolovi, veselih boja i krivudavih linija, mnogo su prikladniji za radni prostor dječje sobe. Ovako dizajnirani stolovi mogu biti samostojeći ili postavljeni u nastavku polica i ormara.

Posebnu razigranost dječjim sobama dat će pisaći stolovi neobičnih oblika u različitim bojama kako bi se uskladili s bojama sobe.

Kao dobra pozicija za stol preporučuje se zid uz prozor, iako se pozicija direktno ispod prozora izbjegava zbog otežanog otvaranja ili zaklanjanja radijatora koji se obično tu nalazi.

Važno je pripaziti na još jednu bitnu stavku – nije dobro postaviti stol tako da je dijete, kada sjedi, leđima okrenuto prema vratima jer onda ne može lako vidjeti tko ulazi u sobu što utječe na stvaranje nesigurnosti, a time i na pad koncentracije prilikom učenja.

Police za knjige ne moraju nužno biti smještene iznad stola jer će to prostoru dati uredski izgled. Današnje popularne „savitljive“ police mnogo je bolje smjestiti u neiskoristive kutove sobe. Tako se istovremeno štedi prostor i dobiva dekorativni element na zidu.

Posebnu važnost u dječjoj sobi imaju zavjese i tepisi za koje je poželjno da su u efektnim i veselim bojama.

Pogotovo je popularno jedan dio zida (ili cijeli) obojati u tzv. boju za školske ploče kako bi djeca mogla kredama izraziti svoju kreativnost kad već i inače vole šarati po zidu. Sve o tome zahvatu čitajte ovdje!

Boje dječje sobe

Boje zidova koje najviše odgovaraju dječjim sobama su: žuta, narančasta, plava, zelena i ljubičasta.

Žuta, narančasta i ljubičasta potiču kreativnost i igru, plava jača koncentraciju, dok zelena opušta i smiruje. Pri odabiru boje važno je uzeti u obzir želje, ali i karakter djeteta.

 

Dječja soba nek ima “priču uređenja”

 

Živahno dijete smirite blagim nijansama zelene i plave, a nesigurno dijete potaknite narančastom ili ljubičastom bojom. Sve navedene boje pogodne su za oba spola.

Ako sobu dijele oba spola preporučujemo kombinacije ljubičasto-zelene ili narančasto-plave.

Žuta je već dobro poznata i često korištena boja za dječje sobe pa ako želite nešto originalnije, izmiješajte žutu i zelenu kako biste dobili svježe zelenu nijansu, koja je istovremeno opuštajuća, ali kreativna i na taj način odgovara svakom karakteru djeteta.

Mnoge djevojčice će vjerojatno poželjeti rozu (pinky) boju za svoje carstvo, koja je također vrlo prikladna za dječje sobe.

Koju god boju da izaberete, budite oprezni s količinom da ne postane prenapadna.

Jače boje koristite u detaljima kao što su zavjese, jastučići ili razne dekoracije. U svakom slučaju, u izbor obavezno uključite i svoje dijete.

I ne zaboravite – funkcionalnost i raspored namještaja vrlo su važni u uređenju dječje sobe, ali estetika je ipak glavni poticaj da vaše dijete bude sretno i zadovoljno!

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka