Dječja soba – uređenje u 9 stavaka

◂ Povratak na listu članaka

Dječja soba je po definiciji multifunkcionalna. Mora biti prostor za igru, učenje, druženje s prijateljima, odmor i spavanje. Katkad se u jednu dječju sobu smješta po dvoje ili više klinaca, pa se ove funkcije duplaju ili tripliciraju. Dakle, zahtjevi su veliki, a kvadrature, najčešće, ne osobite i zadovoljavajuće.

Kod uređenja dječje sobe važno je da ono odgovara uzrastu, navikama i potrebama djece. Uz odabir dobrih podova i odgovarajuće boje zidova, osnovne komponente uređenja su kvalitetan krevet, ormar, funkcionalan radni stol i odgovarajući prostor za igru.

Dječja soba u mornarskome stilu

 

1. Dječja soba u brojkama

Minimalna kvadratura sobe za jedno dijete je između 8 i 10 kvadratnih metara (optimalno 10 kvadrata), za dvoje djece između 10 i 12 kvadratnih metara (optimalno 12 kvadrata).

Za troje djece je minimalna kvadratura 13 do 15 kvadratnih metara. U spomenute površine idealno je smjestiti sve potrebne sadržaje za dijete: spavanje, igru, rad, učenje, spremanje odjeće i stvari.

Postoji li mogućnost organiziranja dječje zone u nešto većoj površini, uz dječju spavaonicu možete organizirati zajedničke prostorije za igru i boravak djece, s dječjom terasom i odvojenim ili zajedničkim garderobama.

Ako tek planirate graditi kuću, preporučujemo da posebnu pozornost obratite planiranju dječje zone ovisno o vašim planovima u vezi djece.

 

2. Projektiranje dječjih soba

Većina obitelji ne želi prekoračiti proračun te posljedično tome ni kvadraturu pri gradnji novog objekta – stoga je vrlo uputno porazgovarati s arhitektima i savjetnicima o konkretnim prijedlozima za projektiranje. Odlučujuće pitanje pri tome je koliko soba trebaju članovi obitelji i koliko svaka od njih treba biti velika. Projektant tada ima za zadaću u okviru mogućih intervencija osmisliti optimalno rješenje za buduće stanare. Pri tome ima nadasve zgodnih rješenja koja u pravilu ne iziskuju puno prostora. Važno je znati gdje je moguće uštedjeti na prostoru i kako se, pod određenim uvjetima, može osigurati puno više stambene prostornosti bez povećanja kvadrature kuće.

Funkcionalne prostorije mogu prema osobnom stambenom nahođenju i prema namjeni biti različitih veličina: manjih ili većih mjera. Minimum za praktičnu kuhinju leži negdje oko 10 m2, a kvadratura od 15 do 20 m2 omogućava uistinu komotno kuhanje uz mogućnost integriranja blagovaonice. Veće od toga spada već u luksuz. Kad je blagovaonica u pitanju, 12 m2 prostora je minimum, a najudobnije je unutar kvadrature od 15 m2 naviše.

No, sveukupna površina jedne kuće je jedna stvar, a veličina pojedinih prostorija sasvim druga. Kod podijele prostora radi se o tome da se postave prioriteti. Dnevni boravak, primjerice, može imati kvadraturu od 20 do 25 m2, ali također 30 ili 40 m2.

Za dječju sobu, kako je gore napisano, trebat će najmanje 8 do 10 m2, a idealno bi bilo kada bi se kvadratura mogla povećati do 20 m2. Kada se razmisli o tome koliko djeca i mladi provode vremena u svojoj sobi i na koje ju sve načine koriste iz dana u dan, dolazi se do slijedećeg zaključka: ako je potrebno, treba žrtvovati koji metar roditeljske sobe u korist dječje.

 

3. Funkcionalnost dječje sobe

Pokušajte sobu urediti tako da se njezina funkcionalnost mijenja kako dijete raste. Dječja soba trebala bi se prilagođavati otprilike četiri puta:

  1. prvi put treba biti prilagođena sasvim malom djetetu predškolske dobi
  2. zatim je potrebno prilagoditi sobu za dijete školske dobi
  3. onda za pretpubertetno razdoblje (od 4. ili 5. do 8. razreda)
  4. i na kraju za srednjoškolca

Postoji i potencijalna peta prilagodba, a to je za studenta, tj. odraslu osobu. No, tu ionako vjerojatno nećete imati što puno za reći ili odlučiti.

 

Danas ideja za uređenje dječje sobe ne nedostaje, a na vama je da (u dogovoru s djetetom, ako je prikladne dobi) odlučite kakvu sobu želite i odredite proračun.

Dječja soba može se u potpunosti urediti već s 5000 kuna za gotove sobe (naravno, i manje ako imate spretne ruke i dovoljno mašte) pa sve do vrtoglavih suma, preferirate li dizajnerski namještaj.

 

Iako se dječje sobe često povezuju s neredom, to ne mora biti tako budete li odabrali dobre komade namještaja koji imaju više funkcija. Šarene kutije na kotačiće koje se mogu voziti po sobi, tabure u koji se mogu pospremati igračke,  vješalice i police na zidu kao i slične praktične stvarčice mogu vam olakšati život.

 

4. Dječja soba za djecu predškolske dobi

Soba za predškolca trebala bi, uz osnovne elemente namještaja (krevet i ormar), imati što više slobodnog prostora za igru. U toj dobi djeca najviše vremena provode igrajući se na podu pa im ništa ne bi smjelo stvarati prepreke, već im omogućiti što više prostora za što različitije ‘scenarije’ igre.

Važno je da uzglavlje kreveta bude postavljeno uza zid. Ne dopustite da krevet stoji bez oslonca u prostoru ili s uzglavljem ispod prozora. Također, krevet ne bi smio stajati nasuprot vratima ili prozoru.

Ako živite u potkrovlju ili se dječja soba tamo nalazi, pa je strop u jednom dijelu sobe nakošen, vodite računa o tome da krevet uvijek stoji ispod najvišeg dijela stropa. Spavanje pod kosinom daje osjećaj ograničenja i djeluje na djetetov fizički, mentalni i emocionalni razvoj.

Ostatak namještaja odaberite prema kriteriju da bi rubovi optimalno trebali biti zaobljeni, a boje ne suviše tamne ili “vrištave”. Položaj namještaja u sobi u odnosu na krevet treba biti takav da ne djeluje prijeteće i da nijedan rub ne gleda izravno na sam krevet. Zavjese i posteljina neka budu u skladu s bojom sobe ili stilom uređenja.

 

5. Dječja soba za školarce

Najbolje bi bilo odmah nakon dječjeg krevetića (tzv. kinderbeta) kupiti standardni krevet 90×200 cm. Kreveti za djecu predškolske dobi mogu biti nešto manjih dimenzija, ali ako se odmah kupi klasična veličina kreveta, izbjegava se dodatna kupnja kasnije.

Idealne dimenzije radnog stola za dijete školske dobi su 120×60 cm (po mogućnosti 140-160×70 cm). Stol mora biti funkcionalan, imati nekoliko ladica i jedan veći ormarić.

Radni stol nije dobro postaviti tako da je dijete, kada sjedi, leđima okrenuto prema vratima jer onda ne može vidjeti tko ulazi u sobu, što stvara nesigurnost, a time i pad koncentracije prilikom učenja. Također, pisaći stol treba imati dovoljno dnevnog svjetla, dakle mora biti u blizini ili čak ispod prozora.

Veličina radnog stola je važna – ako je stol prevelik, dijete se može osjećati pritisnuto obavezama. S druge strane premalen stol može ometati očitovanje naučenog.

Kad je radni stol nestabilan, dijete će biti nesigurno u svoje znanje. Stoga maloj djeci nabavite stoliće za crtanje i igru prikladne visine koje ćete mijenjati kako dijete raste. Izuzetno je bitno prilagoditi veličinu stola školskoj djeci – krenite od malog stola i periodično kupujte veći.

Biljke simboliziraju rast i razvoj, ali pripazite na količinu. Dovoljne su jedna do dvije zdrave lončanice koje rastu u vis. Smjestite ih što dalje od kreveta. Previše biljaka dovodi do pretjerano snažne energije koja može loše djelovati na san i koncentraciju. Biljka koja se nikako ne preporučuje je bonsai budući da on simbolizira sputan rast i razvoj.

Prelazak iz 4. u 5. razred osnovne škole predstavlja svojevrsni ulazak u pretpubertet kada klinci iz svijeta bajki teže određenoj samostalnosti. Tada je dovoljno zadržati postojeći namještaj u dječjoj sobi, ali promijeniti cjelokupni dojam, dakle polako smanjivati broj igračaka i malo “uozbiljiti” sobu.

Također, razmislite i o mogućnosti da jedan zid ili dio zida obojite u boju za školsku ploču. Boja za školsku ploču apsolutni je hit u unutarnjem uređenju prostora. Dobro izgleda i na vratima, radijatoru, namještaju, radnoj površini stola te drugim elementima u dječjoj sobi, pa i stanu. Zato, prilikom uređenja dječje sobe obavezno ostavite mjesta i za taj zahvat. Pogledajte ovdje kako se to radi!

 

6. „Dječja“ soba za srednjoškolce

Srednjoškolci imaju specifične zahtjeve. Prije svega potrebno im je osigurati mir i, ako je moguće, izolaciju od ostatka stana. Iako se elementi u sobi srednjoškolca u odnosu na školarca ne mijenjaju bitno (krevet, ormar, polica, radni stol), nije naodmet novim rasporedom postići traženu intimnost.

Možete kupiti i novi, klasičniji tepih, dodati otkačene zavjese ili fotelju. Velika je vjerojatnost i da će gotovo sve igračke završiti u kutiji u podrumu, a ako vam se tada otvori dodatni prostor u sobi, dodajte sofu ili vreće za sjedenje, jer srednjoškolci vole dovesti nove prijatelje u posjet. Važno je da pustite svojeg srednjoškolca da sam osmisli novi raspored i izgled svoje sobe.

Dodatnu kupnju izbjeći ćete odabirom neutralnih boja kreveta. Tako, umjesto šarenoga, kupite bijeli krevet ili krevet boje drveta i šarenu dječju posteljinu. Kada dijete poraste, možete zamijeniti dječju posteljinu “ozbiljnijim” dezenima, a da ne morate kupovati cijeli krevet.

 

Srednjoškolke vole imati karakteristične sobe

 

7. Boje u dječjoj sobi

Pri odabiru boje važno je uzeti u obzir želje, ali i karakter djeteta. Žuta, narančasta i ljubičasta potiču kreativnost i igru, plava jača koncentraciju, dok zelena opušta i smiruje. Živahno dijete smirite blagim nijansama zelene i plave, a nesigurno dijete potaknite narančastom ili ljubičastom bojom.

Boja, za koju želite da bude dominantna, ne mora nužno biti boja zidova ili namještaja. Glavnu boju ili boje provucite kroz detalje, jastučiće, zavjese, dekoracije, kutije za igračke…

Čak i potpuno bijele ili jednostavne sobe u kojima je namještaj boje drveta izgledat će fantastično ako je pod šaren! Šareni tepih ili podloga za igranje mogu nevjerojatno podići cijelu sobu.

 

8. Feng shui, o bojama za dječju sobu, savjetuje…

Volite li eksperimentirati s feng shui načinom uređenja, evo što se savjetuje za boju dječje sobe s obzirom na to na koju stranu svijeta je orijentirana.

Ako je soba na istoku, trebala bi biti zelena. Za jugoistok pogodne su zelena i ljubičasta. Na južnoj strani preporučuje se narančasta ili boja breskve. Jugozapad je ružičasta ili oker. Zapad je dobar za bijelu, a sjeverozapad za sivu ili bijelu boju. Sjever je sektor plave boje, a sjeveroistok smeđe ili oker boje. Ako je soba u centru doma, može biti oker ili žuta.

Naravno, treba uzeti u obzir i djetetove sklonosti prema određenoj boji, ako je dovoljno staro da samo može su-odlučivati.

Također, vodite računa o tome da boje budu pastelne, tj. svjetlije nijanse, da ne bi stvarale nemir. Nikad nemojte obojiti dječju sobu crnom ili crvenom bojom, čak ni ako imate tinejdžera koji na tome inzistira.!

9. Ukrasi dječje sobe

Kada ste obojili zidove i rasporedili namještaj ostaje vam još samo završno ukrašavanje. Ako imate školarca ili studenta, u sjeveroistočni dio sobe postavite kakav lijepi kristal i/ili globus. Slika Zemljine kugle također je povoljna. Figurica ili slika ribe, bilo jedne ili par, donosi odličan uspjeh na ispitima. Ako postoje zdravstveni problemi u istočni kut postavite slike ili figurice jelena ili ždrala koji donose dugovječnost. Slika bambusa ili breskvinog drveta s cvjetovima i plodovima donosi otpornost.

Ako imate sina ili sinove postavite sliku broda koji uplovljava u luku u istočni dio sobe, pogotovo ako je u pitanju tinejdžer ili student. To je simbol nadolazećeg prosperiteta za vašeg najstarijeg sina, koji će obitelji donijeti slavu i budućnost. Kaže feng shui!

Ukoliko, pak, želite cijelu sobu urediti u mornarskome stilu, pogledajte ovdje neke ideje!

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka