7 važnih stvari kod planiranja gradnje svojeg doma

◂ Povratak na listu članaka

7 važnih stvari kod planiranja gradnje svojeg doma su zapravo korisni savjeti i informacije koje vam mogu uštedjeti mnoge glavobolje ukoliko ih niste znali prije.

Konačno je došao i taj trenutak: planirate gradnju svojeg doma! Međutim, da biste kvalitetno izgradili vaš dom od iznimne je važnosti imati dobro razrađen plan gradnje. Svaki plan gradnje mora imati detaljno razrađene detalje koji se odnose vaš dom, kako one koji se odnose na unutarnji dio vašeg doma tako i onaj koji se odnosi na vanjski dio. Dobrom pripremom u vaš novi dom se možete useliti u kuću već za šest mjeseci.

Kako bi izgradili vaš dom iz snova, bilo bi dobro na papiru napraviti skicu ili predložak važnih stvari kao što su neke od ovih koje slijede u nastavku teksta.

Vaš stil života

Kakav je vaš stil života? Jeste li počeli razmišljati o tome prije nego ste krenuli u gradnju kuće?  Bilo bi poželjno da razmislite o tome ako već niste, jer je jako važno da vaš dom bude u harmoniji s vašim stilom života.

Naravno da vam je važno da vaš dom bude lijep, ali isto tako je važno i da je praktičan. Osim lijepog rasporeda i lijepih stvari neka vaš dom ima i mjesto gdje ćete se opustiti nakon dugog napornog dana. Prostor ili soba koja će biti samo za vaše najomiljenije aktivnosti, za zabavu, za igru, za vježanje ili za kreativne aktivnosti, a možda čak i prostoriju za pjevanje ili sviranje? U tom slučaju bi vam trebala dobra zvučna izolacija zidova da vam susjedi ne stvaraju probleme oko glasne glazbe.

Stil života a posredno time i stil uređenja kuće koji nam je ogovarajući, proizlazi iz naše osobnosti, iskustva, znanja i sklonosti. Pročitajte više o raznim stilovima uređenja kuće plus muško/ženski pristup.

Kako bi pojednostavili cijelu priču oko vašeg stila života, samo se zamislite kako već živite u svojem novom domu. Omogućava li vaš dom primanje i okupljanje velikog broja gostiju? Zamišljate li prostorije u svojem domu raspoređene tako da u njima možete obavljati vama važne aktivnosti?

 

Svaka obitelj ima različite aktivnosti i na svoj način radi raspored prostorija i raznih aktivnosti u njemu. Razmislite o tome kakav vam je raspored važan u kuhinji, te kako zamišljate povezanost između kuhinje i blagovaonice. One prostorije koje su vam najvažnije u vašem domu na njih stavite najveći fokus.
Fotografija: unsplash.com

 

Vaša privatnost

Privatnost je najvažnija potreba svakog pojedinca, i složit ćete se da svatko nekada treba privatnost u svojem domu. Kako bi si osigurali privatnost u svojem domu, razmislite o prostorijama koje će biti samo vaše u određenom vremenu i u kojima ćete obavljati vaše omiljene aktivnosti. Time ćete osigurati mir ne samo sebi već i ostatku vašeg kućanstva.

Fotografija: unsplash.com

 

Veličina zemljišta

Veličina i oblik vašeg zemljišta mogu imati veliki utjecaj na plan gradnje vaše kuće. Nemojte zaboraviti predvidjeti šetnjice oko kuće i sustav odvodnje. Također, uzmite u obzir položaj sunca, smjer vjetra i blizinu susjedovog zemljišta. Pripazite da vam prozori nisu okrenuti u susjedovu kuću, što će vam biti manje zanimljivo od nekih ljepših pogleda. Veliki prozori okrenuti prema zalasku sunca su isto dobra ideja.

 

Prostor za namještaj

Prostor za namještaj često zna biti veliki problem ako se o tome ne razmišlja prije same gradnje kuće. Pazite da imate dovoljno mjesta za postavljanje namještaja u svoj novi dom. Nemojte se ustručavati poduzeti sva potrebna mjerenja i proširiti ili preoblikovati neke sobe u skladu s tim.

Fotografija: unsplash.com

 

Vaš budžet i budući nepredvidivi troškovi

Osnovni elementi gradnje trebali bi vam omogućiti brzu i jednostavnu gradnju vašeg doma, a samim time i jeftiniju. Razmislite o tome kakve materijale biste upotrijebili pri gradnji. Osim toga, razmotrite moguće posljedice pojedinih arhitektonskih radova. Arhitekti na papiru sve lijepo dizajniraju, ali u stvarnom životu praktične i gospodarske prilike mogu promijeniti neke stvari. Razmislite o održavanju vašeg budućeg doma. Morate u utvrditi ono što vam je prioritet i postaviti granice proračuna.

Fotografija: pexels.com

 

Sigurnost

Sigurnost je vjerojatno nešto najvažnije pri dizajniranju i projektiranju dom, pogotovo kada imate djecu. Ima li vaš budući dom lak pristup određenim dijelovima? Jesu li vam balkoni i stepenice u dovoljnoj mjeri zaštićeni? Kada se govori o požarima u kući, postoje materijali za gradnju kuće koji su negorivi i koji sprečavaju štetu od požara. Kvalitetan odabir materijala za gradnju kuće uvelike će doprinijeti većoj sigurnosti od požara i umanjiti štetu nastalu u vatri.

 

Vaša obitelj

Kada krećete raditi plan gradnje vašeg doma, svakako bi bilo dobro taj plan proučiti i detaljno razraditi uz članove vaše obitelji. Također, nemojte oklijevati dobiti prijedloge ili savjete od vaših prijatelja, pogotovo onih koji su već imali iskustva s gradnjom kuće. Njihova iskustva vas mogu inspirirati ili vam otvoriti oči za neke stvari na koje nikada prije ne biste pomislili a koji mogu biti vrlo važni pri gradnji vašeg doma. Takvim pristupom možete izbjeći nepotrebne propuste u budućnosti te uštedjeti mnoge glavobolje.

Fotografija: pexels.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka