Ytong – i to je to: useliti u kuću za šest mjeseci

◂ Povratak na listu članaka

Priprema, pozor…

Priprema je najvažnija i najdugotrajnija faza svakoga posla i s time i nismo previše žurili, ali brzina izvedbe bila nam je itekako bitna. Za istraživanja, konzultacije, odabir projekta, ishođenje dokumentacije tako smo posvetili oko tri i pol godine, vrijeme u kojem smo se uistinu opskrbili informacijama do detalja, no željeli smo da kad izgradnja započne i završi u optimalnom roku.
Nagledali smo se kako se kuće grade godinama, fazu po fazu, i nismo si to htjeli priuštiti, jer kad smo već bili pri kraju s dokumentacijom dobili smo prvo dijete, život u velikom gradu, a u malome stanu više nam nije bio opcija, u tom višestrukom uzbuđenju koje obuhvati svakoga tko dobije dijete i tko gradi dom, htjeli smo preseliti što prije.
Zato smo kao jedan od bitnih čimbenika za donošenje odluke kakvu ćemo kuću graditi uzeli i brzinu izgradnje. Ytong se opet pokazao u prednosti u odnosu na ostale materijale, prema hodogramu iz kataloga, gradnja Ytong sustavom kraća je za oko 20% u odnosu na gradnju opekom, što je otprilike četiri tjedna, pa smo i to željeli testirati. Zbog specifičnosti gradnje Ytong sustavom ništa nismo htjeli prepustiti slučaju, stoga smo i izboru izvoditelja radova posvetili podosta i pažnje i pregovora i vremena. Premda se gradnja po principu „ključ u ruke“ činila kao poželjna mogućnost, i ovom smo prilikom poslušali savjet profesora Ljubomira Mišćevića, autora projekta, koji je rekao otprilike: „Pa poigrajte se malo menadžera, tako ćete sigurno nešto uštedjeti, a i imat ćete sve pod kontrolom.“ Nakon usporedbi cijena i ponuda našli smo izvoditelja koji je imao iskustva u gradnji Ytong  i međunarodne reference, a iz našeg je, bjelovarskog kraja, pa je imao i povoljnije cijene po ponudi u odnosu na ostale.

 

Brzina je vrlina!

Dakle, „Rješenje o uvjetima gradnje“ smo dobili, građevinska parcela okrenuta prema jugu je čekala, materijal je bio naručen, ugovor s izvoditeljem potpisan, valjalo je samo početi, da se uvjerimo je li useljenje uistinu moguće za šest mjeseci. Od početka zemljanih radova do betoniranja temeljne ploče prošla su samo dva tjedna. Niveliranje prvog reda blokova obavili smo u prisutnosti Deana – Ytong instruktora, s kojim smo se, kao i s arhitektom, čuli kad god bi trebalo nešto pojasniti, primjerice prilikom postavljanja  Ytong stropa u međukatnoj i krovnoj konstrukciji, što je svakako još jedan plus za Ytong, jer nisu nam dakle samo prodali materijal, nego su nas uputili u cjelokupnu tehnologiju gradnje, pratili je s nama od početka do kraja, sudjelovali i savjetovali nas kad god je trebalo.

Zatim je kuća krenula rasti. Prizemlje je zahvaljujući veličini blokova i njihovom lakom oblikovanju pomoću ručne pile te zidanju pomoću Ytong tankoslojnog morta, dakle bez hrpe pijeska, cementa i miješalica, sazidano za samo deset dana, a međukatna konstrukcija od  Ytong stropa postavljena u naredna tri. Dakako, osim zidanja nosivih zidova, to podrazumijeva i izradu horizontalnih i vertikalnih serklaža te nadvoja, što je zahvaljujući gotovim Ytong protupotresnim kutnim blokovima te U i L profilima izvedeno vrlo lako i u rekordnom roku, budući da nikakve oplate za to nisu potrebne, jer ti blokovi i profili služe kao oplate, u koje se postavi armatura i zalije betonom, a osim toga sprečavaju i nastanak toplinskih mostova zbog svojih izolacijskih svojstava.

Zidanje kata išlo je istim tempom, dok smo u prizemlju krenuli s postavljanjem izolacija, tako da je u narednih mjesec dana cijela kuća bila pod (ravnim) krovom. Iako žbukanje i nije potrebno, budući da su zidovi od Ytonga savršeno ravni i dovoljno je nanijeti dva sloja mase za gletanje, ipak smo se, zbog zrakonepropusnosti, odlučili i na taj korak. Svi unutarnji slojevi izolacije u podovima i stropu nanijeti su prije toga, postavljene instalacije podnog grijanja, vodovoda i odvodnje te elektroinstalacije, izrađene su glazure i ugrađena vanjska stolarija, pa smo, nastavljajući unutarnje radove, istovremeno krenuli i sa strojnim isušivanjem žbuke budući da bismo na isušivanje prirodnim putem trebali čekati iduće proljeće i ljeto, a, kao što rekoh, u ovoj fazi žurilo nam se.

 

Zagrijani za gradnju

Već tad smo se uvjerili u sve kvalitete Ytong blokova. S obzirom da je za strojno isušivanje trebalo podići temperaturu u unutrašnjosti na oko 30 stupnjeva Celzija, unijeli smo malenu peć na drva. Temperatura je skočila za tren, a kako i sami odvlaživači zraka emitiraju toplinu, a mi nismo iznijeli pećicu, omiljena smicalica među radnicima tih dana bila je ubaciti cjepanicu u nju. Početkom studenoga radili smo u kući u kratkim hlačama i goli do pasa, a još nije bila nanesena ni termoizolacija ovojnice.
Kad smo i to ugradili, vlaga u podovima i zidovima pala je na poželjnih 2%, stoga smo prionuli na postavljanje podnih obloga i instalaciju toplinske crpke za zagrijavanje potrošne vode i krugova grijanja. Pustili smo je u pogon kad je zima  vani uzimala maha i temperature su padale, ali u kući se to nije primjećivalo. Sve je dakle bilo spremno i uselili smo za nepunih šest mjeseci od početka gradnje, ni sami još ne vjerujući u to.

 

Slađan Lipovec

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka