Vrt, terasa i balkoni

◂ Povratak na listu članaka

Priroda pozvana pod okrilje doma

Balkoni, terase i dvorišta prostori su koji nam omogućavaju neporedan kontakt s prirodom, osjećaj sunčevih zraka na koži, mogućnost, makar i male, rekreacije na otvorenom.

Ona se može manifestirati vrtlarenjem, sadnjom biljaka, povrća, cvijeća, u većim, manjim posudama ili izravno u dvorišno tlo, a također i vježbanjem, druženjem s prijateljima i obitelji uz roštilj ili samo čitanjem u prikladnoj ležaljci.

Velika okućnica puno znači, ali ne žalite ako je nemate. Postoje i druge mogućnosti da prirodu pozovete k sebi.

 

Terasa koja poziva na druženje

 

Stvorite svoje izvore hrane

 

Sve više stanovnika živi u urbaniziranim prostorima. Način života u takvoj sredini često znači ovisnost o drugim proizvođačima ili prodavačima hrane.

Možda stanujete visoko iznad zemlje, u malome prostoru i imate samo balkončić. Ili možda raspolažete pristojnom kvadraturom stana ili kuće pa su vrt i terasa dio vašeg doma. U oba slučaja, uz pomoć Ytong materijala, možete stvoriti svoj izvor hrane ili samo mjesto za cvijeće koje će vam uljepšavati dan.

Svježa rajčica, salata, rotkvice, paprika, grah, tikvice i slično nisu samo zgodne zalihe povrća, već i rekreacija za sve ukućane i značajan doprinos smanjenju izdataka iz kućnog proračuna.

 

Vrt s pogledom

Uvjet da kreirate vlastiti zeleni kutak je taj da vam stambeni prostor ima barem neki otvoreni dio poput balkona, lođe ili terase. Sve dok na tom otvorenom prostoru ima sunca barem 5 sati dnevno, povrće, začinsko bilje i cvijeće će sigurno rasti i napredovati. Budući da se radi o relativno maloj površini, svakoj ćete se biljci moći posvetiti s puno više pažnje nego što bi je imala u velikom vrtu.

Potencijalni problemi u takvom kućnom vrtu puno se prije uoče i pravodobno «liječe». Čak i korov koji će neminovno rasti s biljkama brzo ćete uočiti i oplijeviti u nekoliko minuta.

Najpogodniji za uzgoj povrća i korisnoga bilja su prostori okrenuti prema jugu, sjever izbjegavajte. Na istočnoj strani vašeg stana sunca će biti u jutarnjim satima, na zapadu u popodnevnim.

Planiranje minijaturnog vrta, dakle, počinje snimanjem sunčeve putanje i odabirom najpovoljnijeg položaja u tom smislu.

Za mini vrt bit će vam potrebni voda i dobra zemlja, sjemenke i sadnice, dakako i, ono najvažnije, prikladne posude. Mi vam predlažemo da ih brzo, lako i jednostavno sagradite sami.

Naputke za to potražite u nastavku teksta.

Veličina prostora u kojem namjeravate kreirati svoju zelenu oazu diktira i odabir dobre dimenzije posuda za uzgoj povrća.

Biljke ne vole gužvu i bit će slabašne ako neće imati dovoljno prostora za rast.

U posude koje čine ogradu posadite povrće ili drugo bilje

 

Biljkama trebaju dobre posude

Povrće se obično sije i sadi u posude ili korita, pri čemu je važno da je posuda što dublja.

Posude namijenjene za uzgoj ljekovitog bilja, kao što su bosiljak, trebaju imati najmanje 15 centimetara u promjeru, dok grah, mrkva, rajčice ili zelena salata zahtijevaju oko sebe 30-ak cm prostora.

Na dnu, posude trebaju imati drenažu za odvod viška vode kako ne bi došlo do truljenja korijena. Na zadržavanje vode posebno je osjetljivo korjenasto povrće, koje mora biti posađeno u prikladnom, laganom, pjeskovitom tlu.

Pokušajte sami sazidati takve posude!

Možete to učiniti s Ytong pločama i blokovima. Zašto? Jer Ytong materijal ne upija velike količine vode pa će zemlja u njemu biti duže vlažna.

Ytong je i lagani materijal pa takve posude neće opterećivati balkonsku nosivu konstrukciju. S obzirom da je i prirodan materijal, Ytong je u potpunosti ekološki, neštetan, pa možete u miru u takve posude saditi povrće za jelo.

 

Što bi trebalo učiniti?

Ovisno o obliku kojeg odaberete za posude u koje ćete saditi, nabavite potrebne količine materijala.

Sada imate dvije opcije.

Ili ćete u Ytong blokovima dupsti rupe (Varijanta A) ili ćete korita za biljke sazidati u visini koja vam je najprikladnija (Varijanta B).

 

Varijanta A

Ako želite saditi biljke pojedinačno, možete se poigrati i izdupsti Ytong blokove, odnosno ispiliti i pobrusiti Ytong na oblik kojeg želite. U takve izdubljene blokove i posudice posadite biljke.

Na fotografiji možete vidjeti plitku posudicu za uzgoj biljke zvane «čuvarkuća» oblikovanu od trećine Ytong ploče debljine 5 cm s običnim kućnim alatom.

Varijanta B

Sazidajte korita od Ytonga i u njih naspite zemlju.

Ovisno o vrsti biljaka i površini koju ste odredili za vrt zavisit će i veličine posuda koje ćete graditi. S materijalom kojeg smo vam predložili, korita oblikujte gradeći zidiće.

O izgledu takvih korita najbolje «govori» fotografija. Kao što možete vidjeti nije nemoguće tako oblikovati i travnjak, pa čak i mali voćnjak.

 

Osigurajte drenažu i dobru zemlju

U sagrađena korita obavezno na dno stavite hidroizolaciju (neki najlon ili slični nepropusni materijal), a na nju glinene granule ili krhotine Ytong materijala. Uostalom, takve se krhotine upotrebljavaju čak i za pijesak za mačke jer ekološke. Voda će se zadržati na dnu i povratno vlažiti zemlju, a neće smetati korijenju.

Zatim napunite korita s odabranom zemljom. Za uzgoj povrća savršeno je univerzalno tlo za biljke, ali može se upotrijebiti i zemlja za vrt. Potom stavljajte sadnice. Oko svake sadnice lagano pritisnite zemlju. Površine tla nakon sadnje obilno zalijte da voda napuni bazu.

Svaki dan provjeravajte potrebu za zalijevanjem. Ona, naravno, ovisi o vremenskim uvjetima, posebice energiji vjetra i sunca. Manje posude i korita treba češće zalijevati. Prilikom provjere potrebe za vodom može vam pomoći vlastiti prst. Gurnete ga ispod površine zemlje – ako je zemlja pod površinom malo vlažna, tlo je upravo savršeno.

 

Oko kuće sagradite raskošni terasasti vrt

Imate li zemljište na padini? Predlažemo vam da ju iskoristite i oblikujete terasasti vrt.

Projektiranje takvog vrta je prilično zahtjevno, ali može dati fantastične rezultate. Dobro izveden, sa lijepim biljkama, te kvalitetnom rasvjetom, takav vrt može biti vrlo atraktivan, a pogled na terase očaravajući.

 

Terasasti vrt na padini dvorišta

 

Prvi koraci k realizaciji – tri vrste terasa

Uređivanje ovakvoga terasastoga vrta zahtjeva izgradnju terasa, nižih potpornih zidova ili viših škarpa zbog zaštite zemlje koju bi mogla otplaviti voda.

  1. Ako je nagib blag, mogu se napraviti terase tako da se izravna teren i padine zasade trajnicama koje će svojim korijenima zadržavati zemlju. Takva metoda je pogodna za terase između kojih je visinska razlika od 10 do 20 cm.

2. Ako je visinska razlika veća, onda brijeg treba utvrditi. Do visine jednog metra može se izgraditi niži potporni zid s betonskim temeljem i drenažom. Temeljenje morate uvijek izvesti ispod dubine smrzavanja koja, ovisno o klimatskoj zoni, iznosi 60 – 120 cm od površine tla. Zbog manje visine zemlje zidove možete zidati čime ste izbjegli betoniranje, te uštedjeli na oplati i armaturi.

3. Kada je visinska razlika veća od jednog metra potreban je viši potporni zid ili škarpa s masivnijom temeljnom stopom. Imate li slabo propusno tlo razmislite i o izgradnji drenaže u terasama, postavljene s unutrašnje strane temelja. Drenažnu vodu odvedite cijevima do upojnih bunara ili ulične kanalizacije.

S obzirom na veću visinu i potisak zemlje, zidovi takvih škarpi izvode se u pravilu prema statičkom proračunu – od armiranog betona.

 

Izvedba stepenica između terasa

Stepenice su sastavni dio terasastog vrta. Zamjena su za ravne staze, po kojima se penjemo vrtom. Mogu biti izrađene od istog materijala kao i niži potporni zidovi .

Mi preporučamo da visina stepenica bude oko 15 cm, a dubina oko 30 cm. Takve dimenzije omogućuju ugodnu šetnju bez napora.

Ytong blokove postavit ćete u cementni mort ili na sloj grubog pijeska postavljenog na pripremljenu kosu zemljanu podlogu. Na gornju površinu stepenica ugradite po svom izboru kamene, betonske ili kulir ploče, kao završni sloj.

 

Biljke i rasvjeta

Nakon što izgradite terase i ogradite ih zidovima, te povežete stepenicama, požurite posaditi biljke. One će povezati i zaštiti zemlju od ispiranja kišom.

Odgovarajuće su pokrovne trajnice i druge biljke koje puzaju i bujno rastu. Možete saditi i grmove. Preporučujemo patuljaste sorte.

Drveće i voćke posadite samo ako će imati dovoljno prostora kako ne bi korijenjem oštećivali zidove.

Ako je vrt na južnoj padini onda možete imati probleme sa vrućinom i nedostatkom vode. Tada izaberite biljke koje podnose vrućinu i ne trebaju previše vode, odnosno osigurajte redovito navodnjavanje.

Svoju bajkovitu priču terasastog vrta  dodatno oplemenite efektnom rasvjetom za noćne šetnje. Neka diskretno osvjetljava stepenice, ali i biljke, po mogućnosti s njihove donje strane, što je posebno atraktivno.

Rasvjetna tijela i elektroinstalacije ćete lagano urezati u Ytong zidove prije njihove obrade žbukanjem ili gletanjem.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka