Ytong – Blok po blok
Razgovor sa Srećkom Kuzmekom

Na tržištu Ytong postoji više od 100 godina, a njegova dugovječnost najbolji je dokaz kvalitete Ytonga kao robne marke. Ytong porobeton se u potpunosti sastoji od sirovina koje priroda nudi u gotovo beskrajnim količinama: od kvarcnog pijeska, vapnenca, cementa i vode. Iz ove jednostavne kombinacije nastaje Ytong porobeton koji se izdvaja po svojim izvanrednim nosivim i termičkim svojstvima, sposobnosti zadržavanja topline, otpornosti na vlagu i neosjetljivosti na vatru. Ytong osigurava uštede na grijanju i hlađenju, ali i više od toga: zbog svoje lakoće i čvrste građe materijala, jamči vam sigurnost od potresa.

Jedan od onih koji su prepoznali ovu vrijednost je građevinski inženjer Srećko Kuzmek koji je svoju kuću odlučio izgraditi od Ytong materijala nakon što se osvjedočio da su kuće izgrađene Ytong porobetonom nakon Zagrebačkog i Petrinjskog potresa ostale netaknute. Kao građevinski inženjer, godinama je poznavao prednosti Ytonga i bio je, kako sam kaže, uvjeren u njegovu izvrsnost.

„Najveća prednost rada s Ytong materijalima jest lakoća i brzina gradnje. Osim toga, tako se stvara minimalni otpad“, kaže Srećko Kuzmek i dodaje da je s godinama promatrao kako se kuće izgrađene od Ytong materijala ponašaju te je shvatio razmjere energetske uštede koju donose i dugoročnu isplativost gradnje s Ytongom.

Kuzmek je dodao da svakome tko želi koristiti Ytong u gradnji preporučuje suradnju s projektantom koji razumije cjelokupni Ytong sustav gradnje. „Ali, u svim fazama gradnje imao sam uz sebe podršku Ytong tima, tehničku podršku i upute za optimalno korištenje materijala.“

Srećko Kuzmek jedan je od investitora u čijoj smo kući u Javorju organizirali Dan otvorenih vrata. I on se slaže da je ovo najbolji način edukacije budućih korisnika o prednostima sustava. „Osobno sam iskusio prednosti materijala tijekom gradnje ljeti. Vani je na suncu bilo ogromnih i opasnih 35°C, a usred moje kuće sagrađene Ytong materijalima, bilo je ugodnih 26°C.“

Svima zainteresiranima preporučio je osobno iskustvo i posjetu da bi uživo doživjeli sve što Ytong nudi, jer, kako kaže: “Sve što čujete ili pročitate je tek suhoparna informacija, dok stvarnost Ytonga morate doživjeti sami.”

Čitav razgovor sa Srećkom Kuzmekom i niz njegovih uvida u stvarnost gradnje Ytong materijalima pogledajte u našem novom YouTube videu.

Podsjećamo vas i da pratite našu Xella web-stranicu, gdje redovito objavljujemo termine dana otvorenih vrata, na kojima možete saznati sve što vas zanima i upoznati ljude koji grade Ytong materijalima.