Suživot sa zamorcima u Ytong kući

◂ Povratak na listu članaka

 

Suživot sa zamorcima je jako zabavan. Imate ili biste voljeli imati male, nježne i friendly ljubimce? Tada su zamorci za vas. Vole se maziti, igrati, te su lagani za održavanje. Izvrsni su kao prvi dječji ljubimci, a njihovo uzgajanje može postati cjeloživotni hobi.

 

Fotografija: pixabay.com

 

Što više toga znate o svojem ljubimcu, to će vam ljubimac biti zadovoljniji. Koju hranu voli jesti, kako se igrati sa zamorcem, te koje posebne potrebe i brigu treba da ostane sretan i zdrav?

 

Zamorci trebaju odgovarajući prostor

Zamorci trebaju odgovarajuće mjesto za svoje potrebe, odnosno kutiju u kojoj trebaju imati odvojene prostorije za hranu i vodu, za gnjiježđenje, te za obavljanje nužde. Naravno da niti jednoj životinji nije namijenjeno da živi stalno u kavezu, stoga se pobrinite da osigurate svojem zamorcu kretanje izvan kaveza.

Kada već kupujete kavez, kupite pravi kavez, ili ga napravite sami. Ako imate dva ili više zamorca, osigurajte im dovoljno mjesta i dovoljno prostorija kako bi izbjegli konflikte između njih.

 

Zamorci vole imati mjesto samo za sebe.
Fotografija je preuzeta s pixabay.com

Održavanje zuba

Iako izgleda da zamorac ima dva gornja sjekutića, zapravo imaju dvadeset zuba. Zubi zamoraca su otvoreni i stalno rastu.

Važno je da osim oralne higijene imaju i pravilnu prehranu koja će im omogućiti da stalno grizu i žvaču kako bi održali zube na odgovarajućoj razini.

Kako zamorci vole stalno nešto gristi, jako im važna oralna higijena.
Fotografija: pinterest.com

Kako se igrati sa zamorcem?

Kako su zamorci životinje koje vole igru i intelektualnu stimulaciju, osigurajte im igračke ili napravite im tunele od kartonskih kutija kako bi mogli istraživati. Možete im izmisliti prepreke s različitim objektima, ali pazite da ih vaš ljubimac ne pojede. Zamorci vole svaku vrstu akcije tako da će biti sretni u igri i s vama. Ako ćete ga iznijeti izvan kuće u vrt, pazite da vam ne pobjegne ili ga ne napadnu neke druge životinje.

Zamorci vole svaku vrstu akcije tako da će biti sretni u igri s vama.
Fotografija: pinterest.com

Suživot sa zamorcima i odgovarajuća prehrana

Hrana i voda za zamorce je široko dostupna online i u pet shopovima. Zamorcima je potrebno osigurati voćno drvo, primjerice komadić drveta od jabuke kako bi mogli žvakati i održavati svoje zube. Nemojte koristiti bilo koje drvo osim voćnog, jer može biti toksično za vašeg ljubimca.

Ima li vaš zamorac odgovarajuću prehranu?
Fotografija: pixabay.com

Svjetlo i temperatura je važna

Zamorci vole imati dovoljno svjetla kako bi bili sretni, ali isto tako vole imati i mračne kutove ili mračne prostorije kako bi se mogli sakriti ili kada ne žele imati interakciju s vanjskim svijetom. Trebali bi imati po jednu mračnu prostoriju za svakog zamorca pojedinačno. Saznajte više kako pravilno rasporediti svjetlo kao vrlo važan element svakog prostora.

Temperatura je jednako važan element. Zamorci vole stabilnu temperaturu. Ne podnose visoke temperature. Idealno bi bilo oko 15 do 22 stupnja.

Zamorcima je potrebno održavati zube na odgovarajućoj razini.
Fotografija: pixabay.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka