Suživot s papigom u Ytong kući

◂ Povratak na listu članaka

 

Suživot s papigom, nakon psa, mačke i zamorca, je najčešći u mnogim domovima. Ta činjenica ni ne čudi: njihovim zadivljujućim bojama, akrobatskim trikovima te šašavim osobinama teško je odoljeti.

 

Fotografija: pexels.com

Možda već dijelite život u kući s papigom ili planirate nabaviti papigu kao svojeg novog ljubimca. Kako god bilo, možda ćete se iznenaditi kada naučite nekoliko činjenica o ponašanju papiga i što ih čini drugačijom od ostalih životinja.

 

Papige su super-vizualni tipovi

Vaš pas ima super nos za njuškanje. Vaša mačka čuje najmanje šuškanje žohara u krhotinama. Vaša papiga može vidjeti najmanji komadić pauka na stropu ili uočiti maleni avion na nebu. To također znači da vas pažljivo promatra. Pogotovo ako je zainteresirana za vašu pažnju i druženje.

Papige sve vole pažljivo promatrati :)
Fotografija: pexels.com

 

Vrištanje je nešto što ih uče ljudi

Papige koje žive u divljini nemaju potrebu sjediti na istom mjestu i vrištati pola sata da bi dobile nečiju pažnju. Vrištanje je nešto što ih uče ljudi. Papige su vrlo brzo naučile da kada vrište time dobivaju našu pažnju. Teško je ignorirati vrištanje papige, jer pažnju joj dajemo već samim utiškavanjem, a one to jako dobro znaju. Umjesto toga, trebali bi ih naučiti na prihvatljivu proizvodnju buke da bi dobile našu pažnju ili dobro izolirati zidove od buke.

Vrišti li i vaša papiga kako bi pridobila pažnju?
Fotografija: pinterest.com

Zašto papige grizu?

Papige rijetko grizu u divljini. Razlog zašto papige grizu je taj da bi očuvale svoj osobni prostor. Ako ne čitate govor tijela papige koja pokazuje kako želi očuvati svoj privatni prostor i ne povučete se na vrijeme, možete biti ugriženi. Papiga brzo i lako mogu usvojiti ovaj obrazac ponašanja, bez da vam da upozorenje da vas sprema ugristi. Isto kao i vrištanje, mi učimo svoju papigu da grize. Umjesto da poštujemo i pazimo na njen govor tijela, mi ga ignoriramo, te na taj način učimo papigu da grize.

Papige grizu kako bi očuvale svoj osobni prostor.
Fotografija: pinterest.com

Radi li vam papiga nered u kući?

Možda papige i ne rade nered u kući kako se to zaista misli! Rade li papige zaista nered, ovisi o tome kako mi gledamo na što je nered. Papige vole istraživati i igrati se sa svojim kljunom i nogama. Ako ne želite da vam papiga uništava namještaj, tada joj osigurajte odgovarajuće igračke koje mogu uništiti, umjesto vašeg namještaja.

Fotografija: pinterest.com

Odgovarajuća prehrana za papige?

Za većinu vrsta papiga sjemenke bi trebale činiti oko 10 posto prehrane. Papige mogu biti hranjene i raznim hranjivim zrnima kao što su smeđa riža, quinoa, zob, pšenica i ječam. Također, može im se ponuditi razno povrće, primjerice mrkva, kelj ili slatki krumpir. Mnoge papige vole i razno voće, kao što su jabuke, banane, grožđe i kruške, samo pazite da im ne date sjemenke od voća koje mogu biti toksične za vašu papigu.

Fotografija: pixabay.com

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka