Suživot s gušterima u Ytong kući

◂ Povratak na listu članaka

Suživot s gušterima u kući je zanimljivo iskustvo. Za većinu ljudi gušteri se smatraju dobrim kućnim ljubimcima, pa čak i za one koji nemaju prethodno iskustvo s gmazovima. Oni su prijateljski raspoloženi te se dobro prilagođavaju okolini.
Fotografija: pexels.com

Ako imate ili želite imati guštera za ljubimca u kući, tada trebate znati nekoliko korisnih stvari. Mi vam dajemo korisne savjete koji će vam pomoći da se dobro brinete o svojem ljubimcu.

 

Kako odabrati vašeg ljubimca guštera?

Prije nego što kupite guštera, pazite da ga pažljivo pregledate u trgovini za kućne ljubimce ili na mjestu uzgajivača. Aktivni gušteri se čine najboljim kućnim ljubimcima jer vas gledaju sa svijetlim i budnim očima.

Gušter ne bi trebao imati bilo kakve deformacije, ozljede, opekline ili čireve. Savjetujemo vam da ne kupujete bradate guštere koji su manji od 15 cm jer su vrlo osjetljivi i skloni oboljenjima.

Važno je pažljivo odabrati guštera za ljubimca.
Fotografija: pexels.com

Savršeno mjesto za guštera

Gušteri se tijekom dana najčešće odamraju u malim pukotinama ili pukotinama izvan kuće. Noću se vole vješati oko svjetla čekajući insekte koji su također privučeni svjelom.

Prije nego što dovedete kućnog ljubimca u vaš dom, važno je da u vašoj kući imate pravilan raspored topline, svjetla i temperature. Saznajte više o tome koliko je svjetlost važan element svakog prostora.

Vaši kućni ljubimci bi trebali živjeti u kući u kojoj je pravilna kontrola cirkulacije zraka i kontrola vlage. Gušteri vole ostati suhi i vole tople klime.  Ytong kuće pružaju savršeni spoj svih elemenata koji će vašem ljubimcu osigurati zdrav i siguran dom.

Iako gušteri mogu živjeti u malim prostorima, bolje je da imaju veliki prostor za kretanje i igru. To će pomoći da gušteri odrastaju zdravo.

Fotografija: pinterest.com

Pravilno hranjenje
guštera

Vrlo je važno kakvu prehranu vaš ljubimac koristi. Pokušajte ga hraniti hranom koja je čista te ima nutritivne vrijednosti. Također biste trebali ponuditi čistu vodu vašem ljubimcu stavljanjem zdjelice u ograđeni prostor.

Jednako kao što vole kukce, paukove, gujavice i cvrčke tako vole i razno voće i povrće. Fotografija: pinterest.com

Čišćenje vašeg
ljubimca

Kako bi vaš gušter bio čist i uredan, možete ga kupati jednom tjedno koristeći toplu, ali ne vruću vodu (provjerite temperaturu prije nego ga stavite u kadu kako biste spriječili ozljede).

Razina vode bi trebala biti do visine prsa ili na pola visine od prednje ruke vašeg ljubimca. Nikada ne biste smjeli ostaviti vašeg ljubimca bez nadzora u kadi.

Je li i vaš gušter čist i uredan? Fotografija: pinterest.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka