Otvoreni prostor u interijeru

◂ Povratak na listu članaka

„Open space“ ili otvoreni prostor u interijeru je naziv arhitektonskog koncepta u kojem su dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i druge prostorije doma povezani u skladnu cjelinu. Takva koncepcija vizualno doprinosi osjećaju rasterećenosti prostora.

Povezanost, odnosno otvorenost prostora u interijeru može biti horizontalna ili vertikalna kroz etaže. Ipak, to je zahtjevan koncept u kojem je važno kvalitetno povezati funkcionalne i estetske komponente.

Nekada zasebne prostorije sada su u jednome prostoru
Suvremeni način života postepeno briše granice između privatnog, poslovnog i društvenog. Nije rijetkost danas vidjeti kako stambeni prostor postaje mjesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti.

Oblikovati dobar otvoreni prostor interijera

Kako ne bi nastala zbrka u praznome prostoru najvažnije je uskladiti estetiku i funkcionalnost prostora.

Funkcionalnost znači pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice i radnog prostora, te pravilan odnos između tih istih grupa u interijeru.

Život i aktivnosti u jednoj cjelini nikako ne bi smjeli remetiti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima trebali bi biti jasni i logični.

Konkretno, evo prijedloga kako smjestiti funkcionalne cjeline!

Blagovaonica može biti smještena u sredini, a lijevo i desno od nje organizira se kuhinja i dnevni boravak. Ovakav međusobni odnos grupa omogućava nesmetanu komunikaciju kuhinje i blagovaonice gdje se uglavnom obavljaju aktivnosti pripreme i posluživanja hrane, dok se aktivnosti u dnevnom boravku događaju potpuno neovisno.

Svaka točka u interijeru daje drukčiju vizuru
U takvom slučaju otvorenosti prostora dogodi li se potreba da u dnevnome boravku trebate smjestiti veći broj ljudi nego što je uobičajeno u vašem domu, blagovaonica će idealno poslužiti za dodatni smještaj i povećanje broja sjedećih mjesta. Njihova dobra međusobna usklađenost i pozicija jednog uz drugog omogućit će odličan vizualni kontakt, komunikaciju ili mogućnost zajedničkog praćenja TV programa ili uživanja u vatri iz kamina.

Estetika je važna

Nije samo bitno dobro funkcionalno urediti otvoreni prostor u interijeru. Ako je on vizualno neusklađen imat ćete dojam velike zbrke i oko neće moći mirovati i uživati. Zato treba osigurati jedinstvenost u ugođaju.

Kako?

Odabrane boje, materijali, tkanine i stilovi trebaju biti usklađeni jer će na taj način najbolje naglasiti prostorne kvalitete.

Kombinirajte maksimalno četiri različita materijala ili boje, i to na način da su dvije naglašenije, a druge dvije se pojavljuju u detaljima i dekorativnim elementima. Previše boja, materijala i doživljaja u otvorenom prostoru će ga vizualno smanjiti, a to nikako nije cilj otvorenog prostora.

Pogledajte na ovome mjestu kako koncept otvorenog prostora naglasiti bojom!

I stil je bitan! Smijete se poigravati stilovima, ali pažljivo birajte elemente i detalje, koji će se međusobno dopunjavati. Najsigurniji odabir je stil prema vlastitoj želji uz dopunu detalja poput lustera, svjetiljaka, svijećnjaka ili slika nekog drugog stila. Ukoliko želite pratiti trendove, odaberite geometrijske minimalističke elemente te ih nadopunite retro detaljima, koji će ih naglasiti.

Evo nekoliko ideja o stilovima koje bi vam u tome mogle biti od velike pomoći!

Koncept otvorenog prostora u interijeru za kreativce pruža velike mogućnosti. Efektni prostorni doživljaji daju se sjajno ostvariti, a doda li se tome još i velika količina dnevne svjetlosti živjeti u „open spaceu“ može biti odlično!

Još jedan element estetike tu postaje važan – rasvjeta i rasvjetna tijela!

Centralno i pojedinačno postavljena kvalitetna rasvjetna tijela s mogućnošću reguliranja jačine svjetlosti stvarat će posebne doživljaje u prostoru, koje ćete individualno kreirati ovisno o željama i potrebama. LED rasvjeta kao vrlo moderna opcija dodavanja svjetlosti u interijeru otvorit će vam dodatne mogućnosti za igranje sa svjetlima! Pogledajte ovdje!

Kupaonica i spavaća soba u otvorenom prostoru

Kupaonicu u otvorenom prostoru primarno treba zamisliti u kontekstu spavaće sobe. Najprije treba organizirati odnos centralnog dijela sobe, prostora za presvlačenje, kupaonice te ulaza u spavaću sobu.

Transparentnost u kupaonici
Iako je kupaonica najintimniji prostor u stanu, moderni pristup stanovanju kao da ju ponovno vraća na početke. Naime ta je prostorija svoj razvoj započela kao zajednički sanitarni prostor za više stanova u zgradi, pa do jedne ili više kupaonica za jedan stan.

Danas, kupaonica kao da odražava stav njenog vlasnika – ne želim ništa sakriti!

U tom slučaju riječ je o kupaonicama otvorenog tlocrta. Konkretno, ne postoje zidovi između kupaonice i neke prostorije, u najčešćem slučaju spavaće sobe. Sobe se ipak mogu razmjestiti na način da postoji neko vizualno razgraničenje, ali to je uz staklena klizna vrata, maksimalno koliko možete ograničiti prostor otvorenog tipa.

Na otvoreni tip kupaonice može se gledati kao i na otvoreni tip kuhinje u kojoj više osoba može raditi više stvari. Savjetnici za veze preporučuju takve prostore jer ih smatraju vrlo senzualnima, a osobe koje ih koriste tvrde kako ih je otvorena kupaonica dodatno povezala s partnerom.

No, dakako da takve vrste kupaonica ne odgovaraju svima jer mnogima nije privlačna pomisao da ih partner gleda dok obavljaju intimne stvari. Mali trikovi tome pomažu!

Recimo, školjku i ostale intimne elemente strateški možete sakriti u prostoru ako arhitekta napravi dobar tlocrt.

Kako urediti „otvorenu“ kupaonicu

Takva kupaonica bi se trebala nalaziti što dalje od ulaza kako bi se postigla najveća moguća privatnost. Također, takvi prostori su najčešće minimalističkog stila, stoga biste trebali odlučiti što vam točno treba i što možete izbaciti iz kupaonice.

Za postizanje opuštajućeg ugođaja upotrijebite blage i umjerene tonove boja, jednostavne linije, moderan dizajn te ugodnu rasvjetu.

Romantičari mogu u slobodni prostor kupaonice, pa čak i u sredinu istoga, postaviti samostojeću kadu i uz nju dodati stolić, pa i kakav stolac, pa time kupaonicu odrediti svojim prostom za relaksiranje.

Vrata tuš kabine trebala bi biti napravljena od prozirnog stakla, kako bi kupaonici dala naglasak otvorenosti i prostranosti. Uz elegantan izgled, prednost takvih tuš kabina je i što zahtijevaju puno manje održavanja jer se lakše čiste.

Umjesto pločica na zidu, ali i zidova samih neki interijeri imaju staklene ploče. No, ide se i korak dalje pa umjesto tuš kabine, modernu alternativu predstavljaju takozvane “mokre sobe”, vodootporni prostori u kojima je smješten samo tuš bez ikakve kabine pa se prirodno uklapa u prostor. Kupaonica na taj način odaje dojam prostranosti.

No, uvijek imajte na umu kako bi kupaonica trebala biti nešto manja od spavaće sobe.

Nju bi se trebalo promatrati kao produžetak spavaće sobe, u konceptu otvorenog prostora interijera. Spojem spavaće sobe i kupaonice u otvoreni prostor, u dom se unosi svježina. Spavaća soba s pogledom na kupaonicu tako postaje vrlo moderno rješenje koje predstavlja novo iskustvo uživanja.

Namjeravate li krenuti u renoviranje svoje kupaonice, evo nekoliko pametnih naputaka!

 

Koncept otvorenog prostora najčešće se koristi u većim stanovima i kućama. Međutim, nije nemoguće i manje prostore tako urediti.

Uostalom, otvoreni prostori su jeftiniji od niza soba, povećavaju prostor, a sustav ventilacije kvalitetniji je od standardnog, ima više prirodnoga svjetla i život u njemu dobiva dodatni osjećaj protočnosti i bezgraničnosti.

Ostale objave iz kategorije

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka