Kuće prizemnice u Hrvatskoj

◂ Povratak na listu članaka

Kako izgledaju kuće prizemnice iz snova? Bi li to bila kuća u kojoj ste odrasli ili elegantno dizajnirana kuća s kromiranim i srebrnim završetkom u svakoj prostoriji? Za nekoga bi možda bilo i jedno i drugo, a za nekoga nešto sasvim treće.

Primjer Ytong kuće prizemnice

Ako imate sreće pronaći ćete kuću prizemnicu kakvu želite i sanjate već putem interneta jednostavnim pretraživanjem nekretnina. U drugim slučajevima, gradnja kuće prizemnice iz snova od same nule bi bio najbolji potez. Gradnja kuće prizemnice od same nule može zahtijevati više vremena od kupnje već postojeće nekretnine.

Također, postoje određene prednosti:

 • velika prednost je da možete odabrati sve prema vašem ukusu, od broja i veličina spavaćih soba do vrste čvora u kupaonici.
 • prednosti izgradnje novog doma je da će temelj, krov i cijevi biti potpuno novi i u skladu s propisima. Trebalo proći mnogo godina prije nego što biste trebali ulagati u popravke i obnove. Iako ćete možda htjeti imati hitni fond za neočekivane probleme, vjerojatno je da ga nećete morati koristiti.
Gradnja kuće prizemnice od samog temelja

Gradnja kuće prizemnice od samog temelja

Cijena gradnje kuće prizemnice

Kada krećete u gradnju kuće prizemnice, važno je imati definirani proračun. Definiranje proračuna omogućuje predviđanje troškova i svega onoga što si možete priuštiti. Kada krenete od unaprijed određenog proračuna, moći ćete odrediti i pridržavati se od toga kolika će biti vaša imovina.

Možete, primjerice, uzeti u obzir:

 • veličinu vaše kuće
 • najmještaj koji će ispuniti vaš dom
 • izgled okućnice
 • itd.
Unaprijed definirani troškovi su temelj gradnje kuće prizemnice

Unaprijed definirani troškovi su temelj gradnje kuće prizemnice

Bez obzira na veličinu kuće prizemnice koju želite sagraditi, postoje određeni troškovi koji su jedinstveni i koji će vjerojatno ostati isti. Za početak biste trebali odrediti kostur svoje kuće. Time biste izračunali trećinu svojeg ukupnog proračuna gradnje.

Kostur kuće uključuje:

 • zidove
 • prozore
 • vrata
 • krovove.

Završni radovi interijera kao što su podovi, ormarići i horizontalne radne površine, primjerice, u kuhinji će vam vjerojatno oduzeti još trećinu proračuna. Mehanički troškovi poput iznajmljivanja vodoinstalatera i električara su dodatnih 13% ukupnih troškova.

Što su više prilagođene gradnje u vašem domu to će i cijena u konačnici biti viša. Dodavanje dodatnih sadržaja automatski znači višu cjenovnu oznaku neovisno o tome ako je kvadratura slična kući na ranču na nekoj slici. Ako radite prilagođeni dom, imajte na umu da neobični oblici ili nejasni dizajni koji razlikuju vaš dom mogu koštati više.

Gradnja kuće prizemnice

Kada gradite kuću iz temelja, važna je i pomoć profesionalnih izvođača Ili iskusnih arhitekata. Na taj način biste dobili sve potrebno za sigurnu i dugotrajnu kuću.

Osnovna pravila prema kojima se gradi kuća osiguravaju da vaša kuća slijedi zakone i uključuje plaćanja svih dozvola. Tada se misli na one dozvole i zakone koje vrijede na vašem području.

Pobrinite se da dobijete jasnu sliku o svim povezanim naknadama koje idu zajedno s izgradnjom vašeg doma. Na taj način možete svoj proračun s tim uskladiti.

Za sigurnu i dugotrajnu kuću prizemnicu važna je pomoć profesionalnih izvođača radova

Za izgradnju sigurne i dugotrajne kuće prizemnice važna je pomoć profesionalnih izvođača radova

Početak gradnje svake kuće prizemnice je određivanje zemljišta. Kolika je cijena hektara za prazno zemljište varira od lokacije. Za određene lokacije ćete morati više platiti, kao primjerice:

 • elitno naselje
 • uži centar grada
 • školski okrug.

Stvarna varijabla oko određivanja cijene je iskopavanje tla kako bi zemlja bila spremna za izgradnju. Loše tlo, ili drugi nepredvidivi problemi sa tlom mogu povećati troškove vaše imovine.

Ako bi ipak sve bilo uredno što se tiče tla i sve ide prema planu, još uvijek možete očekivati troškove plaćanja buldoždera kako biste iskopali tlo i posložili beton.

Kao jedan finalni, ali isto tako važan dodir oko gradnje kuće je da se pobrinite da ste ispravno osigurani za izgradnju. Većina izvođača radova će imati neku vrstu osiguranja, ali vama je važno da ste sigurni da je ta razina odgovarajuća. Također, mogli biste kupiti osiguranje od odgovornosti kako biste zaštitili sebe i napredak u svom domu.

Ytong kuće prizemnice

Primjer zidane Ytong kuće prizemnice

Pri odabiru gradnje kuće prizemnice dolazi se do točke u kojoj se odabire kakvu kuću izgraditi:

 1. zidanu
 2. montažnu.

Da biste napravili kvalitetnu zidanu kuću izaberite kuću bolju od montažne – Ytong kuću.

Ytong njeguje svijest o potrošnji energije i kvaliteti gradnje. Građevinski materijali današnjice ekološki su osviješteni. Služe za niskoenergetsku gradnju a takve standarde je u svoj proizvod implementirao Ytong.

Vrhunska karakteristika Ytong kuće je što Ytong materijal za izgradnju sadrži porobeton. Porobeton je lagan, s njim se jednostavno rukuje, prilagodljiv je kod brušenja i piljenja, te za njega nije potrebna dodatna izolacija.

Gradnja sa zidanom Ytong kućom zahtjeva određeni proces o kojoj ljudi nemaju dovoljno znanja niti iskustva. Na kraju se odluče za montažnu kuću za koju ne trebaju pomoć niti znanje oko izgradnje.

Vrhunsku uslugu koju Ytong ima pri gradnji kuće je pomoć stručnjaka za gradnju. Ytong stručnjak pruža svu pomoć od financija pa sve do cjelokupne realizacije oko izgradnje.

Ytong pruža pomoć stručnjaka pri gradnji kuće prizemnice

Ytong pruža pomoć stručnjaka pri gradnji kuće prizemnice

Ytong majstori su certificirani stručnjaci koji imaju bogato iskustvo i znanje. Posebno znanje imaju o karakteristikama porobetona i aspektima njegove primjene na različitim tipovima gradnje.

Pomažu pri gradnji Ytong objekata po cijeloj Hrvatskoj i prisutni su na svim značajnijim, ali i manjim Ytong gradilištima. Više o obučenim Ytong stručnjacima pročitajte ovdje.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka