Ventiliranom fasadom do povećanja energetske učinkovitosti

◂ Povratak na listu članaka

Estetika i funkcionalnost

Kada razmišljamo o fasadama na prvom mjestu nam je važna estetika pošto ona predstavlja onaj vanjski vidljivi dio neke građevine, no fasada je podjednako važna zbog svog utjecaja kako na uštedu energije tako i na fiziku same zgrade.

Ventilirane ili vjetrene fasade svoje početke imaju u graditeljskoj tradiciji izgradnje drvenih kuća na dalekom sjeveru, a danas predstavljaju jedan od najpopularnijih fasadnih sustava. Posljednjih 50 godina ventilirane fasade sve su više rasprostranjene jer osim funkcionalne sigurnosti, projektanti, arhitekti i građevinski stručnjaci cijene mnogobrojne dizajnerske mogućnosti kao i korištenje različitih materijala koje im pružaju ventilirane fasade pri iznalaženju rješenja kao i izvedbe za fasade obiteljskih, poslovnih, rezidencijalnih, sportskih te gotovo svih vrsta objekata.

Prirodan protok zraka

Kod ventiliranih fasada radi se o slojevitoj konstrukciji koju čine: završna obloga, potporna potkonstrukcija, ventilacijska šupljina i izolacija. Jedinstvenost ovih fasadnih sustava je ventilirani zračni prostor između završne obloge i toplinski izoliranog zida koji pruža prirodan protok zraka i tako ujednačuje temperaturu te ima različitu ulogu s obzirom na godišnja doba.

Ljeto

U toplim danima, vanjska obloga na sebe prihvaća funkciju zaštite unutarnjih prostorija od utjecaja sunca i toplinsko opterećenje dodatno se smanjuje uz pomoć zračnog sloja.

Zima

U hladnim danima višeslojnost sustava olakšava propuštanje pare, a postojanje kontinuiranog izolacijskog sloja smanjuje gubitak topline prema van i pojavu toplinskih mostova.

Sve to utječe na smanjenje potrošnje grijanja i klima uređaja te osigurava uštedu u najtoplijim i najhladnijim razdobljima u godini.

Paropropusnost

Ovim sustavom spriječit ćete zadržavanje i prodiranje vlage u unutrašnjost objekta i  stvaranje vlažnih mrlja na vanjskim zidovima.  Fasadna obloga omogućuje odvodnju kišnih kapi i kondenzirane vodene pare kroz otvoreni prostor između obloga, a zrak koji cirkulira ventiliranim zračnim prostorom ih suši. Izolacijski materijal ostaje učinkovit kroz duže vremensko razdoblje, a sami vanjski zidovi su suhi i u dobrom stanju.

Današnji sustavi usavršeni su uz pomoć najmodernije tehnologije i izrazito su važni za toplinsku i vremensku zaštitu zgrada. Ventilirani fasadni sustav je izuzetno izdržljiv zbog svoje male osjetljivosti na oštećenja, a odlikuju ga karakteristike zaštite od zvuka, požara i groma.

Želite postići pasivni standard?

Važno je istaknuti da možete postaviti i toplinsku izolaciju debljine do 30 cm s vanjske strane konstrukcije objekta i na taj način je moguće postići U-vrijednosti pasivne kuće U=0,10-0,15 W/m2K. Ovim  modelom gradnje omogućavate si visoki stupanj stambenog komfora uz potrošnju energije za zagrijavanje manju od 15 kWh/(m2a) i uz zadovoljenje primarnih energetskih potreba uključujući toplu vodu i struju u kućanstvu uz potrošnju ispod 120 kWh/(m2a).

Ostvarit ćete znatnu uštedu energije potrebnu za grijanje i hlađenje, a investicija se isplaćuje u roku od 10 godina.

3 ključna razloga zašto izabrati sustav ventiliranih fasada:

  • Povećava energetsku učinkovitost objekta
  • Ušteda energije – termoizolacija osigurava akumuliranje topline u objektu
  • Cijela konstrukcija omogućava difuziju vodene pare –  regulira se fluktuacija vlage i temperature što smanjuje rizik od nastajanja termičkih mostova

Ostali razlozi za odabir ventilirane fasade:

  • Neograničene mogućnosti oblikovanja, tekstura i završnog izgleda fasade.
  • Mogućnost korištenja različitih materijala za vanjsku oblogu: veliko formatne keramičke ploče, kamene ploče, HPL visokotlačni prešani laminati, staklo, prefabricirane betonske ploče, granitne ploče, aluminijske ploče, bakrene ploče,  aluminijski kompoziti i slično
  • Odlična zvučna izolacija – apsorbira buku i do 15 db
  • Laka zamjena oštećenih ploča
  • Suha montaža i vremenske prilike ne utječu na dinamiku montaže
  • Dugi servisni intervali i niski popratni troškovi
  • Povećanje vrijednosti zgrade i dugoročno očuvanje vrijednosti

Može li se postaviti i na postojeći objekt?

Ventilirana fasada je idealna za nove projekte gradnje i sanacije.  Koristeći ovaj visoko funkcionalni građevinski element koji je visoko otporan na oštećenja, osim što ćete povećati ekonomsku vrijednost svojeg objekta, on će vam osigurati dugovječnost i  samim time povećati ugodu rada, boravka ili stanovanja u takvom objektu, sniziti troškove grijanja i hlađenja kao i spriječiti nastanak plijesni…

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka