Ventilacija i ventilacijski sustav u kući

◂ Povratak na listu članaka

Spomenu li se ventilacija i ventilacijski sustav u kući kao tema za ozbiljno razmatranje i eventualnu ugradnju u obiteljsku kuću, mnogi najprije odmahuju glavom. Čine to zbog predrasuda koje se najčešće svode na slijedeće – strahuju da ventilacija preglasno radi, da će biti propuh, da će se vodovi zaprljati i da se prozori više neće smjeti otvarati.

Međutim, ventilacijski sustav koji omogućava kontroliranu izmjenu zraka u prostoru, osigurava mnogo udobnosti, dobru prostornu klimu i dodatnu uštedu energije. Uostalom, bez takvog sustava nezamisliva je pasivna kuća, a poželjno ga je ugraditi i u druge vrste energetski učinkovitih kuća.

 

Ytong pasivna kuća Bruna

 

Ventilacijski sustav – najvažnije prednosti

  1. Kontrola provjetravanja nadopunjava optimalno projektiranu i izgrađenu kuću

Dovesti kuću na razinu nulte potrošnje energije ili barem na potrošnju koja neće prazniti kućni proračun drugim riječima znači i izgradnju zidova koji kući „daju disati“, ali kroz koje se ne gubi energija. Također znači i nepropusni krov, te nepropusne prozore, vrata i ostale otvore na vanjskoj ovojnici. U profesionalno i kvalitetno sagrađenoj kući ne puše nikakav povjetarac.

I to je tako i dobro, jer se na kraju krajeva samo na taj način može doći do željene uštede energije.

U tako dobro „zadihtanoj“ kući, a ne postoji li ventilacijski sustav, značajno se češće trebaju otvarati prozori kako bi vlaga i iskorišteni zrak otišli van. Inače slijedi opasnost od plijesni i štete na gradnji. S kontroliranim prostornim zrakom to nije uopće problem. Suvremeni ventilacijski sustav uvijek automatski brine o točnoj mjeri svježeg zraka. Udobnije je nemoguće.

  1. Zajamčeno najbolja prostorna klima

U kućama gdje postoji ventilacijski sustav iskorišten zrak i vlaga se odvode kroz ventilacijsku napravu. Stoga nema bojazni od opterećenja prostora s plijesni.

Uz to, postoji još jedna prednost, osobito važna za alergičare. Postoje ventilacijski sustavi s filterom za pelud, tako da prostori ostanu bez štetnih alergena.

Uz pretpostavku da je ventilacijska naprava profesionalno ugrađena i da se ulazni filter redovito mijenja ukućani se ne moraju brinuti o prljavim vodovima ili opterećenju od mikroba.

  1. Ventilacijski sustav štedi energiju za grijanje

U ventilacijskom sustavu toplina ispušnog zraka prenosi se na svježi zrak koji ulazi  sustav. Tako se ne gubi toplina i štedi se energija potrebna za grijanje.

Ventilacijski sustav s rekuperacijom zraka funkcionira na slijedeći način – ventilatori djeluju u paru što omogućava naizmjenični odvod istrošenog i dovod svježeg zraka u prostor.

Toplina odvedenog, istrošenog zraka akumulira se u spremniku topline i zatim zagrijava svježi, dovedeni zrak. Na djelu je, dakle, princip regenerativnog povrata topline. Toplinska učinkovitost iznosi između 85% i 90%. S izračunatom potrošnjom 0,09 W/m3/h energetska učinkovitost takvog ventilacijskog sistema je nenadmašna i stoga aktivno doprinosi zaštiti okoliša, kao i uštedom koja se osjeti u novčaniku.

 

Ventilacijski sustav u kupaonici

 

Otvaranje prozora ili kontrolirana ventilacija

Prozračivati kuću stvaranjem propuha nije isto što i dobra ventilacija. Suvremene kuće postaju sve više hermetički zatvorene, a time i lakše za zagrijavanje.

Međutim, ova poboljšana nepropusnost znači da je još važnije osigurati kvalitetnu ventilaciju kako bi spriječili da zrak u vašem domu ne postane ustajao i vlažan.

Sustav ventilacije će ukloniti vlagu iz svakodnevnog života najučinkovitije kada je vaš dom ispravno zagrijavan jer topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka.

Provjetravanje vaše spavaće sobe tijekom noći, također je važno zbog održavanja kvalitete zraka i smanjenje pretjerane vlage te rizika od plijesni.

Osigurajte dobar sistem ventilacije za odvod vlažnog zraka u prostorijama u kući koje su najveći proizvođači vlage poput kuhinje, kupaonice ili praonice rublja.

Odvodni ventilatori moraju biti isplanirani i postavljeni pravilno u odnosu na veličinu i vrstu prostorije. O tome se, svakako, raspitajte, a vašeg dobavljača ne suzdržavajte se pitati za savjet.

Nakon tuširanja, ostavite ventilator da nekoliko minuta radi na najvećoj brzini. Čistite i održavajte filtere na ventilatorima redovito.

 

Kućni ventilacijski sistemi

Oni kontinuirano dovode svježi filtrirani zrak u vaš dom i mogu osigurati adekvatnu izmjenu zraka bez obzira na vremenske uvjete i bez potrebe za otvaranjem prozora i vrata.

Ventilacija je potrebna za održavanje kvalitete zraka i otklanjanja suvišne vlage proizvedene našim svakodnevnim aktivnostima. Ispušni plinovi iz peći, kamina i štednjaka mogu se akumulirati u slabo provjetravanim kućanstvima.

Prekomjerna količina vlage prijeti našem zdravlju i vodi ka stvaranju gljivica plijesni, prijeti oštećenjima strukturi zgrade.

Ventilacijom kuće, odnosno kombiniranjem ulaznih jedinica kroz koje ulazi svježi zrak i odvodnih ventilatora osiguravamo da vlaga, štetne tvari i plinovi odu iz našeg doma.

 

Ventilacijski sustav osigurava bolju klimu u kući

Ventilacija pasivne kuće i rekuperacija topline otpadnog zraka

Već smo naglasili kako je kvaliteta zraka u prostoru važan čimbenik zdravog i udobnog stambenog okoliša, te je za postizanje dobre kvalitete zraka potrebno kontinuirano odvoditi „potrošeni“ zrak iz objekta te na njegovo mjesto dovoditi svježi zrak.

Prema standardima pasivna kuća mora imati izrazito nisku potrošnju energije po kvadratnom metru, te se toplinski gubici koji nastaju zbog ventilacije moraju smanjiti na najmanju moguću mjeru.

S tim ciljem pasivna kuća je izvedena s gotovo potpuno zrakonepropusnim plaštem zgrade kako bi se spriječili nekontrolirani ventilacijski i infiltracijski gubici topline zbog propuštanja vanjskog zraka.

Kako je, s druge strane, potrebno zbog zadovoljenja zdravstveno higijenskih zahtjeva, kontinuirano dovođenje svježeg zraka u primarne stambene prostore (dnevna soba, blagovaonica, spavaće sobe, radna soba), ventilacija se pasivne kuće izvodi sa visokoučinkovitim kontroliranim mehaničkim sustavom o čemu čitajte ovdje.

Ventilacijski sustav u pasivnoj kući

Srce tog sustava čini ventilacijski uređaj koji se sastoji od izmjenjivača topline i tlačnog (koji upuhuje svježi zrak) te odsisnog (koji odvodi otpadni zrak) ventilatora, a danas je uobičajeno da ovi uređaj imaju i vlastiti filtar na tlačnoj strani.

Preostale komponente sustava obuhvaćaju razvodne kanale, filtere za svježi zrak te istrujne (svježi zrak) i odsisne (otpadni zrak) rešetke. Kao opcija moguća je i ugradnja zemnog izmjenjivača topline koji onda predgrijava svježi vanjski zrak zimi, odnosno hladi ljeti.

Također, po potrebi je moguće ugraditi i dogrijač koji može dogrijati zrak nakon rekuperacije na željenu temperaturu.

Preko odsisnih otvora ventilacijski sustav odvodi zrak najlošije kvalitete (kuhinja, kupaonica, zahoda) dok istovremeno iz okoliša sustav uzima svježi zrak. U ventilacijskom uređaju (rekuperatoru) topliji otpadni zrak predaje toplinu svježem zraku koji zatim, uz eventualno dogrijavanje, biva distribuiran u već ranije spomenute, primarne stambene prostore.

 

Pasivna Ytong kuća Dunja

Rekuperator je važan

Rekuperator je uređaj koji se sastoji od izmjenjivača topline, što je i glavni dio uređaja. Tip izmjenjivača koji se koristi za ove primjene se u suštini sastoji od velikog broja limova koji razdvajaju dvije struje zraka.

S jedne strane limova struji topli istrošeni zrak koji onda svoju toplinu predaje limovima koji su hladniji od tople struje zraka (toplina uvijek prelazi sa medija odnosno tijela više temperature na tijelo, odnosno medij niže temperature) te se naposljetku toplina koju prime limovi predaje struji hladnog svježeg zraka (koji je na nižoj temperaturi od limova). Na taj način moguće je povratiti veliki udio topline (učinkovitost od 75 pa do čak 95%). Kako su struje zraka odvojene limovima ne dolazi do njihovog dodira i miješanja čime ne dolazi do kontaminacije svježeg zraka.

Spomenuti tlačni i odsisni ventilatori koriste se za savladavanje pada tlaka u sustavu, odnosno za odsis otpadnog i dobavu svježeg zraka. Izbor filtra koje je moguće ugraditi je veliki i ovisi od uređaja do uređaja, odnosno od proizvođača do proizvođača.

Korištenjem ovog sustava osigurava se konstantan dotok svježeg zraka u objekt uz minimalne gubitke topline. U slučaju kada bismo prozračivanje vršili otvaranjem prozora nepovratno bismo gubili veliki dio topline te bismo imali kao posljedicu potrebu za dogrijavanjem zraka.

Iako rekuperator za svoj rad treba električnu energiju za pogon ventilatora, moguće je odabrati na tržištu uređaj sa ventilatorima sa izrazito visokom iskoristivošću što rezultira minimalnom potrošnjom energije.

Višestruka korist ventilacijskog sustava

Povratom topline, koristeći rekuperator, pasivna kuća omogućava istovremeno prozračivanje i zagrijavanje cijelog objekta koristeći istu zračnu struju. Rekuperacijom topline iz otpadnog zraka te prijenosom na svježi ulazni zrak, osim što omogućavamo zdrave i ugodne mikroklimatske uvjete, također uz značajne financijske uštede doprinosimo i zaštiti okoliša kroz niže emisije ugljikovog dioksida.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka