Suživot s mačkama u Ytong kući

◂ Povratak na listu članaka

 Suživot s mačkama nije zanimljiv ako nemate miševe u svojoj kući. Samo se sjetite Tommy-a i Jerry-a! No, šalu na stranu. Većina mačaka je dugoročno izuzetno pogodna za život u kući. Živjeti s mačkom u kući može donijeti mnoge prednosti i pozitivne značajke za vaše zdravlje. No, prije nego što se odučite za život s mačkom trebate dobro razmisliti je li život s mačkom za vas ili nije.

 

Fotografija: pixabay.com

Preporuka nekih veterinara i uzgajivača mačaka je da se mačke zadržavaju u zatvorenom prostoru u svako doba, za svoje zdravlje i dobrobit. Osim ako ne pobjegnu, mačke koje žive isključivo u zatvorenom prostoru, neće imati automobilske nesreće, ugrize od pasa i drugih mačaka ili pak biti zaražene od ostalih životinja.

 

Prozori kao Netflix za mačke

Prozor je poput televizije za mačke, sa satima uzbudljivog, komercijalnog besplatnog programa prepunom ljudi, ptica i zvukova koji stimuliraju lovački instinkt cijeli dan. Važno je da je prozor “kitty-friendly” kako bi vaša mačka udobno iz bez opasnosti mogla gledati Netflix.

Gleda li i vaša maca ovako Netflix?
Fotografija: pixabay.com

Mačke i visoke površine

Promatrajući kraljevstvo kralja Lion Kinga s nadmorske visine, jedno je od ugrađenih instinkata vašeg ljubimca za preživljavanje. To je ideja mačaka na stablima. Ako ne želite potrošiti novac na visoki tapecirani toranj za mačke, jednostavne police strateški postavljene uz zid mogu vašoj mački pružiti nekoliko različitih mjesta za dnevni boravak.

Vaša maca kao Lion King
Fotografija: pexels.com

Mačke u kuhinji

Ako vaša mačka voli provoditi vrijeme s vama u kuhinju (sa svim uzbudljivim zvukovima i mirisima koje se tamo događaju) osigurajte mjesto za vašu mačku na vrhu hladnjaka. To daje mački mjesto za druženje i pregledavanje svih uzbudljivih kuhinjskih događanja s visine, bez pojave dodatnog krzna u vašoj večeri. Pogledajte tajne gradnje idealne kuhinje za vas i vašeg ljubimca.

Privlače li i vašu mačku svi uzbudljivi zvukovi i mirisi u vašoj kuhinji?
Fotografija: pixabay.com

Osigurajte vašoj mački mjesto za grebanje

Pored održavanja noktiju, ogrebotine omogućuju mačkama da obilježavaju svoj teritorij. Njihovi nokti ostavljaju kemijski miris gdje god ogrebu, zbog čega će mnoge mačke zagrebati namještaj iako već imaju svoje mjesto za grebanje. Da biste obuzdali takvo ponašanje, pobrinite se da vaša mačka ima mjesto za grebanje u svakoj sobi. Možete napraviti površine za grebanje primjerice od tapisona, materijala na izbor je mnogo. Dajemo vam nekoliko ideja za neki drugačiji namještaj.

Oštri li i vaša maca svoje nokte na vašem namještaju?
Fotografija: pexels.com

Dajte im privatnosti

Pružite vašoj mački mjesto gdje joj je ugodno i udobno, mjesto gdje se možete s njom igrati dok joj istodobno pružate sklonište i privatnost.

Mace vole imati mjesto gdje će se povući kako bi bile same.
Fotografija: pixabay.com

Mačka i igranje

Iako mačke kao kućni ljubimci nisu previše zahtjevne što se tiče svakodnevnog održavanja, većini im je svakodnevno potrebna zabava i aktivnost u nekom obliku. Ako je kućno okruženje predvidivo i dosadno, može dovesti mačku do stalne neaktivnosti, stresa pa čak i do obijesti. Pernica na traci može biti omiljena igračka za vašu mačku, ali svakako pripazite da imate u kući nekoliko dodatnih igračaka kojim se vaš ljubimac može zabavljati, poput mekanog miša ili interaktivne igre koja nagrađuje s raznim poslasticama za mačke.

Kako se zabavlja vaša maca?
Fotografija: pixabay.com

Pravilna prehrana za mačke

Zbog široko dostupne raznolikosti visokokvalitetne komercijalne mačje hrane, današnje mačke ne trebaju dopuniti svoju prehranu lovom miševa, ptica, štakora ili drugih malih životinjica. A kako se hrani vaša maca?
I konačno, da biste se riješili muka oko pijeska za mačke, pogledajte više o tome gdje za zaprljanim pijeskom za mačke.

Ova debela maca voli raznoliku prehranu.
Fotografija: pixabay.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka