Napravite unikatni kuhinjski otok u tri koraka

◂ Povratak na listu članaka

Moderna i funkcionalna kuhinja je san svake osobe koja uživa u pripremi hrane. Stoga nije nimalo čudno što se u vizijama idealne kuhinje sve češće nalaze i kuhinjski otoci, a razlog je jednostavan. To je višenamjenski i izuzetno praktičan dodatak kuhinji koji pruža više prostora za rad i odlaganje posuđa, a istovremeno predstavlja i zgodno mjesto za brze obroke ili druženje s domaćinima. Najbolje od svega je što do ostvarenja ovog sna nije teško doći uz pomoć dobrih ideja, a mi vam otkrivamo upravo jedno takvo rješenje. U pitanju je zidani kuhinjski otok koji predstavlja trajno i unikatno rješenje koje u potpunosti možete prilagoditi svom prostoru i vašim specifičnim potrebama zbog čega postaje sve popularniji u modernim interijerima. Da biste došli do rješenja za kuhinjski otok koje će biti savršen za vaš dom, pratite sljedeća tri zadatka koje trebate ispuniti u startu, a potom slijedite i upute za gradnju u okviru kojih je precizno naveden i potreban materijal i alat za izgradnju.

Dimenzije i mjesto kuhinjskog otoka

 

Zadatak 1: Odredite dimenzije i funkciju otoka

 

Postoji mnogo mogućnosti kada se radi o veličini i obliku kuhinjskog otoka, ali na njegovu formu u najvećoj mjeri utječu dimenzije same kuhinje i funkcije koje želite da otok ispunjava. Stoga je otok izgrađen po mjeri vašeg stana najbolji način da se vaše želje prilagode dostupnom prostoru u kuhinji. Zahvaljujući tankim Ytong blokovima ovo je moguće postići lakše nego ikad prije  jer Ytong blokovi omogućavaju oblikovanje otoka tako da sadrži radni pult, police, prostor za sjedenje, a ako veličina kuhinje dozvoljava, u veliki otok može ugraditi uređaje i sudoper. Dimenzije u prosjeku iznose 2 x 1 metar i najčešće se radi o otoku ravnih linija, ali ako poželite u prostor unijeti više suptilnosti, uz Ytong materijale lako možete napraviti čak i otok polukružnog oblika.

Zadatak 2: Odredite gdje ćete točno postaviti kuhinjski otok

 

Ovisno o veličini prostorije, otok možete postaviti na veću ili manju udaljenost od glavnih kuhinjskih elemenata. Idealno je napraviti bar jedan metar razmaka, kako prolaz ne bi bio previše uzak. To će omogućiti lako kretanje oko otoka, čak i ako je u kuhinji više osoba. Ukoliko je prostor kuhinje mali, to ne znači da trebate odustati od otoka. Više prostora za otok dobit ćete smanjenjem udaljenosti između elemenata na 90 centimetara. Vodite računa o tome da možete neometano otvarati ormariće i ladice kako na otoku, tako i drugim kuhinjskim elementima ili uređajima. S druge strane, i previše prostora može biti nepraktično. Udaljenost veća od metar i pol od postojećih elemenata, zahtijevat će i više vremena i prijeđenih koraka svaki put kada obavljate različite zadatke u kuhinji. Stoga je “zlatna sredina” idealno rješenje za dobru organizaciju u kuhinji, te kako bi pripremu hrane olakšali u najvećoj mjeri.

Zadatak 3: Testirajte položaj i dimenzije i počnite s radom

 

Na osnovu prethodnih savjeta lako ćete odrediti najbolji položaj otoka. Ali, prije nego što se upustite u izgradnju, isprobajte jeste li ostavili dovoljno prostora za lako funkcioniranje u kuhinji. Postavite neki komad namještaja ili kartonske kutije na mjesto budućeg otoka i izvršite finalno testirajte novog rasporeda u kuhinji tijekom narednih sedam do deset dana. To je period koji će vam sasvim sigurno biti dovoljan da shvatite je li potrebno izvršiti manje korekcije po pitanju položaja ili dimenzija, a vaše ideje za uređenje se još mogu mijenjati. Uzmite u obzir sve opcije da vaš kuhinjski otok bude najbolji. Kada ste definitivno potvrdili da ste zadovoljni veličinom probnog otoka, vrijeme je za realizaciju, a u nastavku slijede detaljne upute  za izgradnju kuhinjskog otoka po vašoj mjeri.

 

Kako izgraditi kuhinjski otok

 

Potreban materijal:

Potreban alat:

  • Pila
  • Lopatica za nanošenje tankoslojnog morta
  • Miješalica za pripremu morta

Način gradnje:  

  1. Zidanje otoka je isto kao i bilo koja druga gradnja Ytong materijalima. Važno je da na podu započnete s produžnim mortom i obratite pažnju na ravninu zidanja. Detalji ovise o vašoj ideji i projektu, a detaljnije informacije o zidanju možete pronaći na stranici UPUTE ZA ZIDANJE.
  2. Ytong elementima možete sagraditi osnovnu konstrukciju kuhinjskog otoka, ali i različite police. Ytong ploče možete koristiti i za zatvaranje raznih instalacijskih kanala. Možete dobiti zatvoren otok gdje ćete za konačno uređenje koristiti i drvene dijelove (npr. vrata, police i slično). Druga mogućnost je otvoreni otok koji je sastavljen od otvorenih polica u cijelosti napravljenih Ytong-om.

U slučaju nedoumice ili potrebnih savjeta, na raspolaganju vam stoje i Ytong majstori na besplatnom info telefonu: 0800 111 112.

Ostale objave iz kategorije

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka