Mravi u kući – evo rješenja!

◂ Povratak na listu članaka

Mravi u kući, pa i u stanovima, postaju prava napast tijekom ljetnih dana. Postoje brojni načini kako učiniti suživot s mravima podnošljivijim ili kako ih jednostavno odvratiti od namjere švrljanja po vašem domu.

Većinu sredstava koje vam predlažemo imate u kuhinji, a donosimo i savjete profesionalaca u dezinsekciji.

Sklonite, sa mravima dostupnih mjesta, svu hranu

 

Mravi – korisni u prirodi, napasni u domu

Premda su mravi u prirodi korisni insekti, ljudi ih se žele riješiti onoga trenutka kad počnu šetati po njihovim kućama i stanovima jer ih smatraju štetočinama. Mravci su svejedi pa se zavlače u prostore kroz sitne otvore i pukotine privučeni otpacima hrane (posebno ih privlači hrana sa šećernim udjelom).

Uglavnom ih nalazimo u kuhinjama, zbog lako dostupne hrane i u kupaonicama, gdje često grade gnijezda na vlažnim mjestima, iza kupaonskih pločica, te ispod umivaonika. No, ne izbjegavaju mravi ni druge dijelove kuća i stanova.

 

MRAVI – nevjerojatno zanimljiva bića

Mravi su jedan od najboljih primjera organizacije, suradnje i suživota u prirodi. Ima otprilike 6000 vrsta ovih insekata. Neke su štetne, neke korisne, a neke mogu biti i jedno i drugo. Zahvaljujući sposobnosti prilagodbe vrlo različitim životnim uvjetima, nastanjuju skoro sva područja Zemlje, te se mogu naći na gotovo svim kontinentima, osim na Antarktici.

 

Jeftini načini za otjerati mrave

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti posebne zamke za mrave i razne sprejeve, ali mrava se možete pokušati riješiti i uz pomoć prokušanih trikova.

Najprije, sve namirnice koje su prije pojave mrava bile na kuhinjskim elementima, u poluotovorenim vrećicama i posudama, sada morate pospremiti u zatvorene posude u koje se ne mogu zavući.

Radne površine očistite vodom i bijelim octom koji će ih djelomično odbiti, a i odlično je prirodno sredstvo za čišćenje.

Bijeli ocat

Osim za čišćenje površina, ocat je tradicionalno prirodno sredstvo za istjerivanje mrava. U tu svrhu pomiješajte ocat i vodu i uz pomoć prskalice raspršite to po dijelovima gdje ste uočili da ih ima. Mravi ne podnose miris octene tekućine.

Kuhinjska sol

Par žlica kuhinjske soli pomiješajte s kipućom vodom i kada se ohladi prelijte u raspršivač. Mjesta okupljanja mravi, posebice ulazna vrata i prozore poprskajte i ostavite da se posuše, slana površina spriječit će mrave od ulaska u kuću.

Cimet u prahu

Po putevima po kojima ste primijetili da se mravi kreću pospite cimet u prahu. Mravi ne vole intenzivan miris cimeta, pa bi kroz par sati kolone trebale napustiti kuću.

Drugi začini

Mrave od vašeg doma odvraćaju i neki od drugih začina poput kurkume, čilija, crvene paprike ili usitnjenog bijelog luka pa čak i limunovog soka. Nekima su pomogla i zrna kave.

Isto tako možete pripremiti emulziju s vodom u koju umiješajte malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice, klinčića ili lovora. Nanesite na područja gdje se mravi skupljaju ili stavite biljke poput metvice, lavande i buhača.

Dječji puder i kreda

I dječji puder i kreda pokazali su se učinkovitim u otjerivanju mrava iz prostorija. Komadiće krede usitnite i posipajte po pukotinama uz rubove zida – omiljenim skrovištima mravi. Isto možete učiniti s dječjim puderom.

 

I za kraj – riječ profesionalca

Stručna dezinsekcija tretira samo određene točke u domu na putevima i mjestima gdje se mravi zadržavaju. Sredstva kojima se provodi dezinsekcija gotovo su neotrovna za ljude

Insekticid, kod stručnog tretmana, izvlači insekte iz njihovog staništa pa se tretiraju točke ispred, odnosno u njihovu dvorištu. Zato nije potrebno osloboditi sve ormariće i mjesta u kojima su mravi postali nepozvani podstanari u domu. Ono što ćete ukloniti svakako je hrana ako su mravi došli u kuhinju ili odjeću iz ormara, ako su se tamo zavukli.

Nakon tretiranja, mjesta se ne smiju čistiti i prati najmanje dva dana. U nekim slučajevima postupak se mora i ponoviti. Budite, dakle, pripravni i na manji nered tih dana u kući.

 

Dezinsekcija crnih i žutih mrava

Crna vrsta mrava najčešće se pojavljuje u proljeće, ali obično je dovoljan jedan posjet stručnjaka. Ako se obavlja dezinsekcija crnih mrava, potrebno je obaviti i dezinsekciju s vanjske strane objekta kako bi se suzbili i insekti koji se nalaze u gnijezdu. Žuti mravi mogli bi vam zadati nešto više problema i ovisno o stupnju navale, potrebne su dvije dezinsekcije godišnje.

Ostale objave iz kategorije

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka