3 glavna razloga za instalaciju pametne kuće

◂ Povratak na listu članaka

Pametna kuća
 

Najnoviji svjetski trendovi digitalizacije i elektrifikacije upućuju nas na izgradnju održivog svijeta i života koji uvažava sveprisutne klimatske promjene. U skladu s tim sve više se pojavljuje potreba za gradnjom kuća i domova koji će biti održivi. Pametne kuće su inovativna ideja nastala 70 ih godina prošlog stoljeća kada se kuća smatrala pametnom ako je bila sagrađena tako da bude energetski učinkovita. Već 80 -ih pametna kuća bila je ona u kojoj se moglo upravljati raznim sustavima iz osobnog računala.

Početkom 2000 – ih te razvojem novih tehnologija, usluge pametne kuće postale su dostupnije i isplativije korisnicima diljem svijeta, a mogućnosti integracije su neograničene (stanovi, kuće, apartmani, hoteli, zgrade..).

Što je pametna kuća?

Pojam “pametna kuća” koristi se kod definiranja kućanstva/doma u kojoj rasvjeta, grijanje, klimatizacija, audio/video, kamere i sigurnosni sustav imaju mogućnost međusobne komunikacije i mogu biti kontrolirani lokalno ili s udaljene lokacije (internet, SMS).
 

Ušteda na potrošnji energije

Pametna kuća termostat

 

Jedna od važnih funkcija pametne kuće je optimiziranje potrošnje energije u kući. Sustav regulira temperaturu u svim prostorijama u kući prema zadanom režimu rada, svejedno radi li zimi ili ljeti, isto tako može kontrolirati rasvjetu u pojedinim prostorijama, uključivanje ili isključivanje električnih potrošača, sustav ventilacije, vanjska sjenila te sigurnosni protupožarni sustav. Pametna kuća može pratiti vaše dnevne aktivnosti i maksimalno se prilagođavati vama i vašim ukućanima. Isto tako jedna od prednosti korištenja sustava pametne kuće je konstantna povezanost preko internetske veze sa svojim domom.

Koncept pametne kuće nudi šarolik raspon mogućnosti, a na vama je da odaberete onaj segment koji vam se sviđa i za što imate potrebe i u skladu s vašim financijskim mogućnostima.

Sam sustav pametne kuće povećat će vrijednost i sigurnost vašeg doma.

3 važne stvari koje vam pruža pametna kuća

 • Energetska učinkovitost
 • Udobnost
 • Praktičnost u svakom trenutku

Postoje tehnologije pomoću kojih se mogu upariti i kućanski uređaji koji se sve više temelje na umjetnoj inteligenciji a sam dizajn je takav da se izuzetno lako mogu prilagoditi u skladu s vašim potrebama.

Uz sve brži Internet, naprednu tehnologiju i inovativne aplikacije koje nam svakodnevno olakšavaju život, projekt pametne kuće postaje nam sve dostupniji i sve veći broj ljudi odlučuje se na pametne sustave koji automatiziraju svakodnevicu, štede za nas i čine dom sigurnijim i učinkovitijim.

Segmenti automatizacije kućnih sustava koje pokriva pametna kuća:

 • Rasvjeta
 • Hlađenje i grijanje
 • Kontrola pristupa
 • Sigurnosni sustav
 • Audio/video sustav
 • Prozori i vrata i dr.

Ugradnjom središnjeg upravljačkog sustava pametna kuća omogućuje integraciju sustava rasvjete, hlađenja i grijanja, sigurnosnog sustava, potrošnje tople vode, multimedije i sl.

Pametna kuća kontrola preko mobitela

Kakvi sustavi postoje, kako rade i kad se mogu ugraditi?

Sustav pametne kuće može biti putem žičnih kabela, bežični ili se može koristiti postojeća strujna mreža. Može se ugraditi u bilo kojoj fazi renovacije vašeg doma ili gradnje kuće. Uvijek je najbolje rješenje predvidjeti sustav pametne kuće u fazi planiranja i razgovora s vašim projektantima kako bi tvrtke koje izvode električarske radove pripremile instalaciju, no možete ga ugraditi i u već izgrađene objekte bez potrebe za novim ožičavanjem.

Kako funkcionira centralni procesorski sustav?

Sustav pametne kuće temelji se na centralnom procesorskom sustavu koji kontrolira i upravlja svim ostalim kućnim sustavima. Centralni procesor dobiva informacije iz vanjskog svijeta putem različitih senzora temperature (prostorije, vanjski prostor), svjetlosti, mehaničkih senzora otvorenosti/zatvorenosti vrata i prozora, senzora vlage, senzora detekcije pokreta, vatre, dima i dr. Tako dobivene informacije obrađuje u procesoru i na temelju definiranih pravila, procesor upravlja ostalim uređajima, svjetlom, klima uređajima, sustavom za grijanje, automatskim sustavima prozora, vrata, ventilima za vodu, plin. Svi uređaji su međusobno povezani u centralnu mrežu kako bi se mogli kontrolirati i nadzirati s različitih pozicija. Protokole i pravila procesiranja moguće je programirati prema zahtjevima korisnika, uz istovremenu fleksibilnost i jednostavnost upravljanja sustavom. Samo upravljanje pametnom kućom poprilično je jednostavno i intuitivno a upravljati možete daljinskim upravljačem, ekranom osjetljivim na dodir montiranim na zid, mobitelom putem SMS poruka, preko Vašeg osobnog računala, ili preko Interneta kada niste u kući.

Cijena sustava za pametnu kuću

Osnovni sustavi su cjenovno već vrlo pristupačni na tržištu i tako npr. za jedan stan veličine 50 m2, cijena u osnovnoj verziji iznosi oko 7.500,00 Kn i koje kasnije možete nadograđivati ovisno o svojim potrebama i mogućnostima.

Prednosti pametne kuće

 • kontrola i kvaliteta zraka
 • nadgledanje doma pomoću kamera, sustav automatski dojavljuje ako je detektiran uljez,
 • 24/7 kontrola doma s mobitela
 • postavljanje optimalne temperature
 • automatsko gašenje uređaja ako nema duge aktivnosti uređaja
 • javljanje sustava korisniku za bilo kakve kvarove uređaja
 • ušteda električne energije

Ostale prednosti pametne kuće:

 • Pomoć invalidima

Za ljude koji imaju problem s kretanjem, pametna kuća omogućuje bolju autonomiju i olakšava kontrolu svih kućnih sustava od otvaranja ulaznih vrata, kontrole ulaza u zgrada itd.

 • Pomoć starijim osobama koje žive same

Mogućnosti vođenja evidencije i obavještavanja kada je vrijeme za uzimanje lijekova, isključivanje peći ukoliko je osoba zaboravila, praćenje obroka, obavijest bolnici o eventualnom padu itd.

Pametna kuća zna kako uštedjeti

Kod sustava pametne kuće štedimo i kod instalacije jer nema potreba za ugradnjom svakog odvojenog sistema. Tako naprimjer pametna kuća može imati vremensku stanicu tj.senzor koji će detektirati kišu i za koju nije potrebna ugradnja kompletnog sustava za navodnjavanje već je dovoljan samo jedan slobodni izlaz na relejnom modulu.

U pametnoj kući instalirani su senzori prisutnosti u sobama kako bi se rasvjeta ugasila ili smanjila temperatura prostora kada nitko ne boravi u tim prostorijama. Isti senzori mogu se koristiti i kao dio alarmnog sustava.

Pametne kuće su dizajnirane na način kako bi se maksimalno iskoristila raspoloživa energija. Automatizacijom grijanja/hlađenja može se dobiti od 30 – 40 % uštede u odnosu na klasične sustave dok uštede na električnoj energiji mogu biti do 5%.

Uz pomoć sustava mjerenja kontrola potrošnje energenata je vrlo jednostavna i brza, tako da možete vrlo jednostavno upravljati potrošnjom i troškovima te efikasnije koristiti resurse u skladu s vašim potrebama.

Protokoli

Za komunikaciju svih uređaja pametne kuće i dijeljenje informacija razvijeni su protokoli, odnosno skup pravila koji definira komunikacijske odnose između uređaja.

Oni određuju na koji način će biti poslan signal iz jednog uređaja do drugog za vrijeme neke radnje, na primjer paljenje ili gašenje svijetla. Važno je razlikovati protokole kako bi korisnik mogao odabrati što je najbolje za njegovu pametnu kuću.

I na kraju, pametne kuće imaju potencijal za uštedu, povećanje sigurnosti i udobnosti doma, a i zabave ukućana.

Mogućnosti su brojne i cijene uvođenja sustava pametne kuće ovisit će o tome koji stupanj integracije želite, čime sve želite upravljati, veličini objekta i nekim vašim osobnim preferencijama – želite li paliti svijetla u određeno vrijeme u određenim bojama, želite li da vam omiljena glazba svira u odabranim prostorijama, buđenje za posao, mijenjanje temperature unutar doma na daljinu, regulacija svjetla, podešavanje glasnoće glazbe u domu, automatsko kuhanje kave, otvaranje i zatvaranje roleta, a u nekim slučajevima i samostalno čišćenje kuće.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka