Ytong niskoenergetska kuća za odmor

 

Brza i tiha gradnja kuće obitelji Simičić

Probuditi se okružen prekrasnim šumskim pejzažem u samom srcu Istre, osjetiti oazu mira i spokoja gdje meditaciju može prekinuti samo cvrkut ptica i prijateljevanje sa srnama i jelenima, itekako je idealni recept za odmor i kontemplaciju. Upravo takve, danas već rijetke trenutke sjedinjavanja s ljepotama prirode, nudi budućim  gostima obitelj Simičić svojim novim  stambenim objektom u Žminju.

Simičić

Riječ je o novoizgrađenoj Ytong niskoenergetskoj kući od 166 m2 neto prostora. Kako je ideja o gradnji kuće potekla od želje da se Duškova 21-godišnja kći Tihana „baci“ u poduzetničke vode i krene s iznajmljivanjem objekata turistima, izbor lokacije zemljišta bio je od iznimne važnosti. Stoga, nakon prodaje naslijeđene nekretnine, obitelj Simičić je odlučila investirati u idealno zemljište koje bi svojom lokacijom mamilo buduće turiste. Obitelj Simičić planira na istom mjestu unutar narednih pet godina izgraditi i svoj vlastiti, novi dom. Nastavljamo graditi s Ytongom, tu nema dileme – siguran je Duško.

Simičić

Odabrali smo niskoenergetsku kuću zbog loših iskustava kod prethodnih objekata gdje smo živjeli i gdje trenutačno živimo. Naime, naša kuća u Ližnjanu zidana je betonskim blokovima i ciglom te je bilo nužno postavljanje dodatne termoizolacije. Kada smo krenuli u ovu izgradnju bitna nam je bila kvaliteta i ušteda na potrošnji energenata za grijanje i hlađenje. Također, što jednostavnija gradnja bila je jedan od uvjeta, jer sam imao želju sudjelovati u gradnji – otkrio je Duško.

Simičić

Kada je donesena odluka o izgradnji niskoenergetske kuće Duško nije ni trenutka dvojio koji materijal će mu to omogućiti. Doticaj s Ytongom Duško je imao još prije desetak godina kada je izgradio vlastiti kamin i obzidao ga Ytong materijalom. Već tada se uvjerio u njegovu izolacijsku kvalitetu.

Osim što se pokazao najboljim izolatorom, Ytong omogućava tihu gradnju, odnosno umjesto mješalice koristi se ljepilo, što je nama bilo bitno, kako tijekom turističke sezone susjedima ne bismo ometali goste. Gradnja je iznimno jednostavna i brza, kao slaganje lego kockica, čime je naročito bio oduševljen moj 24-godišnji sin – rekao je Duško koji jedva čeka prve rezultate uštede života u kuću koja je građena Ytong blokovima 40 cm bez dodatne izolacije te Ytong stropa kao međukatne i krovne konstrukcije.

Spoj savršenog dizajna, udobnosti i kvalitete izgrađenog zdanja s idiličnim ambijentom okoline zasigurno će mladoj Tihani osigurati uspjeh u novom poduzetničkom pothvatu.