Ključ u ruke

◂ Povratak na listu članaka

“Ključ u ruke” zapravo u praksi ima različita značenja, ovisno o tome s kime razgovarate. 

„Ključ u ruke“ često se smatra jednostavnijim rješenjem gradnje kuće, pa često uz takvu ponudu odmah počnemo razmišljati o izgrađenoj kućici okruženoj cvijećem. Očekujemo brzu gradnju, bez muke ili iznenađenja, bez izgubljenih živaca, zasukanih rukava i puno papirologije. Činjenica je da se pojam “ključ u ruke” tumači na različite načine i nažalost kako kome odgovara.

Zapravo je netočno tvrditi da postoji neka definicija iza tog izraza. I dalje se radi o različitim pogledima na konačan rezultat, različitim materijalima, vještinama gradnje i pregovaranja, te najvažnijem – životu koji treba kvalitetno provesti u novoj kući.

Zato ćemo se u idućim rečenicama malo više posvetiti tome što sve može biti ponuđeno na tržištu pod “ključ u ruke”.

Što bi minimalno trebalo biti uključeno u ponudu?

Osvrnuti ćemo se na četiri grupe:

 1. dokumentacija
 2. vanjski radovi
 3. unutarnji radovi
 4. uređenje

Dokumentacija i popratne usluge podrazumijevaju:

 • projekt instalacija
 • građevinski projekt
 • geodetske usluge
 • usluge odvjetnika
 • pomoć kod kupovine nekretnine ili zemljišta
 • usluge savjetovanja kod ulaganja u nekretninu
 • izradu studije isplativosti
 • financijsko savjetovanje.

Vanjski radovi:

 • izvođenje građevinskih i obrtničkih radova
 • stolarske usluge.

Ključ u ruke podrazumijeva u potpunosti završene vanjske radove, no što je s unutarnjim radovima?

Unutarnji radovi:

 • napravljeni keramičarski radovi
 • postavljene podne i zidne obloge
 • ugrađeno centralno grijanje
 • sve oličeno
 • montirana rasvjetna tijela i sanitarna keramika.

Unutarnji, kao i vanjski radovi obavljaju se u više faza.

Uređenje:

Dakle, obiteljska kuća je nakon faza radova potpuno useljiva i spremna za namještanje. O vama ovisi hoćete li tražiti da vam se odrade i dodatni poslovi ugrađivanja stolarije, namještaja…

Na što obratiti pažnju kod traženja ponuda?

“Ključ u ruke” zapravo u praksi ima različita značenja, ovisno o tome s kime razgovarate.

To može značiti da

 1. tražite tvrtku koja će vam izgraditi kuću i obaviti sav popratni posao
 2. kupujete izgrađenu kuću sa svom dokumentacijom
 3. kupujete renoviranu kuću, oglašenu kao ključ u ruke.

Čest je slučaj da se tvrtke specijaliziraju za određene pristupe i ponude, te ne žele izlaziti iz svoje zone komfora. Takvi ponuđači su uvijek kvalitetniji i brži od onih koji će obećati sve od prve.

Ako kupujete izgrađenu nekretninu po principu “ključ u ruke” obratiti pažnju na sljedeće:

 • Provjerite što ponuđaču znači kuća po sistemu “ključ u ruke”?

Kad netko kaže da je kuća spremna za “ključ u ruke”, obično misli da je kuća spremna za useljenje. To ne znači nužno da je novogradnja – moguće da se radi i o starom renoviranom objektu. Nekretnina koja je renovirana u potpunosti uglavnom je spremnija za useljenje, pa je takva ponuda daleko privlačnija za obitelji, zaposlene pojedince, općenito osobe koje žele najbrže useljenje.

 • Ako ste investitor koji želi novu kuću po principu “ključ u ruke”, obično ne želite raditi na kući, već je žele urediti po svom ukusu i useliti. U tom slučaju računajte na manje radove oko uređenja i veću ukupnu cijenu za uređenje.

U oba slučaja pričamo o relativno brzo useljivom objektu, a razlika u tome hoćete li u jednom slučaju doslovno iščupati stari tepih i zamijeniti lampe u renoviranom objektu, a u drugom useliti u novosagrađen objekt i postepeno završili s uređenjem.

 

Znači li ključ u ruke da kupujemo namještenu kuću?

Mnogo je pitanja o značenju “ključ u ruke”. I razumije se – pojam je pomalo nejasan. Nekretnina po sistemu “ključ u ruke” obično ne dolazi namještena,

ali ponekad je zaista tako, međutim računajte da je to vrlo rijetko. U opisu nekretnine tada sigurno piše je li namješteno, jer je to vrlo značajna razlika. Raspitajte se o svemu, stolariji, pločicama, instalacijama, radovima koji nisu iz nekog razloga u cijeni poput žbukanja ili toplih podova. Sve je potrebno provjeriti.

Ako obilazite nekretninu ponuđenu po sistemu ključ u ruke i zaljubite se u namještaj i nekretninu, zatražite stručnu pomoć, često se treba napraviti pregled objekta kako bi izbjegli moguće probleme. Dobar kontakt s neovisnim stručnjakom može biti od velike pomoći.

 

Što podrazumijeva izraz gradnja po sistemu “ključ u ruke”?

Izgradnja “ključ u ruke” može se odnositi na nekoliko stvari. To obično znači da je sve pripremljeno od osigurane linije kredita koji pokriva sve troškove, pa do toga da su svi poslovi oko dokumentacije i gradnje obavljeni ili pripremljeni. Po završetku gradnje kuća je spremna za useljenje. Netočno je da su to kuće koje se grade brže od drugih.

Navodeći da se nekretnina prodaje po sistemu ključ u ruke, prodavač vas obavještava da plaćate mogućnost trenutnog useljenja po isporuci, odnosno da ne morate dodatno raditi na građevini.

 

Prednosti i nedostaci kupovine kuće po principu ključ u ruke

Najveća je prednost što se nakon kupovine useljavate u gotovu kuću. Ako ste investitor u gradnji više objekata za daljnju prodaju, vaši kupci će se useliti u gotovu kuću.

Ne morate učiniti ništa više osim eventualno kupiti stvari koje ste se dogovorili da se ne ugrade i od tog trenutka vi zaista koristite kuću.

Nedostaci kupnje kuće po principu “ključ u ruke” su cijena i manja mogućnost prilagodbe. Kada sudjelujete u izgradnji kuće od samog početka po vlastitim željama, imate mogućnost ako vam se ne sviđa kuhinja da srušite zid i napravite otok. To je teže i skuplje izvesti kada se gradi po principu ključ u ruke.

Pogledajte što sve uključuje nova usluga na tržištu: Ytong One Stop Shop.

Na vama je da izaberete.

I za kraj, što zapravo znači ključ u ruke

Ključ u ruke znači da se možete useliti gotovo odmah, ali “useljenje” može imati različita značenja.

Primjerice, često će se na siromašnijim tržištima naći informacija da je u ponudi ključ u ruke, a zapravo se radi o starom objektu koji je u potpunoj funkciji. Zaista, možete se odmah useliti, čak i prije nego u novogradnju. No razlika postoji i ona vas može zavarati u trenutku dok tražite ponudu.

Savjeti:

 • Uvijek pregledajte nekretninu prije pregovora o kupnji.
 • Osim letimičnog pregleda, trebali biste ispitati i sve nedavne radove i dokumentaciju.
 • Odvojite vrijeme i da pogledate kako napreduju radovi. Dok se kuća gradi i radovi su u tijeku, lakše ćete primijetiti jesu li radovi obavljeni profesionalno ili će trebati popravke za nekoliko mjeseci ili godina.
 • Trebat će vam i netko stručan da pregleda detalje. Problemi se često skrivaju u detaljima.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka