Kako dizajnirati radni prostor u svojem domu?

◂ Povratak na listu članaka

Rad od kuće sve je popularniji i ima brojne prednosti. Ovo je i rastući trend, jer se sve veći broj start-upova odlučuje za ovu opciju stoga što znatno smanjuje troškove poslovanja (nema troškova najma uredskog prostora), također ima pozitivni utjecaj na okoliš i štedi vrijeme (smanjuje se broj ljudi koji svakodnevno koriste neku vrstu prijevoza te se vrijeme utrošeno za prijevoz može koristiti za druge aktivnosti), a povećava i kvalitetu života jer je lakše uravnotežiti poslovne i obiteljske obaveze.

Postoje li uvjeti za rad od kuće, razmislite što vam je potrebno da biste uredili svoj radni prostor:

  • Koje aktivnosti uključuje vaš posao i koliko vremena u toku dana ćete biti posvećeni poslu?
  • Kako organizirati prostor koji je dovoljno fleksibilan za rad od kuće, a koji ujedno služi kao gostinjska soba?
  • Hoće li vaš radni prostor koristiti i drugi članovi obitelji, primjerice djeca za pisanje domaće zadaće bez ometanja?

Ovisno hoćete li raditi od kuće svakodnevno ili nekoliko dana u tjednu, potrebno je pažljivo razmisliti o smještaju svojeg radnog prostora.
Kada o tome donesete odluku, pažljivo planiranje i dizajniranje ključno je kako biste imali produktivan radni prostor.

Kako bi radni prostor u vašem domu izgledao ugodno i lijepo, pogledajte nekoliko prijedloga kako rasporediti radni prostor.

 

Rasvjeta

Rasvjeta igra važnu ulogu kod dizajniranja praktičnog i ugodnog kućnog ureda. Stoga je važno unaprijed razmišljati o ovoj komponenti dizajna. Premalo svjetla može naprezati oči, dok svjetlo smješteno u pogrešnom smjeru može izazvati odbljesak na zaslonu računala.

Dok su stolne lampe najčešći odabir za radni prostor, svojem kućnom uredu možete dodati posve drugačiji izgled igrajući se s idejama o rasvjeti.

Jedna od zanimljivih mogućnosti je ugrađena LED rasvjeta kako bi prostor osvijetlili mekanim svjetlom.

 

 

Otvoreni prostor u kući

Adaptacija jedne cijele sobe u radni prostor se ponekad čini previše izazovno ili nemoguće iz raznih razloga od čega je najčešći nedostatak dovoljno prostora za ostale stambene potrebe.

Pametan način korištenja postojećeg prostora za kućni ured može se dobiti pretvaranjem neiskorištenog prostora ili “mrtvog prostora” kako što su uski dijelovi u hodnicima ili neiskorišteni kutevi u kući.

Jednostavno pregrađivanje zidova s pločama tankih formata i ugradnja polica na zidove pomaže stvoriti uredski prostor s dovoljno prostora za pohranu stvari koje su bitne u svakom uredu.

 

 

Višenamjenski ured

Spavaće sobe su oaze mira bez puno elemenata koje odvlače pozornost pa ako su dovoljno velike kvadrature, mogu poslužiti za organizaciju idealnog malog kućnog ureda. Umjesto da u spavaću sobu samo ugurate klasični radni stol, pametno dizajnersko rješenje bilo bi balansiranje rada i odmora podizanjem pregradnog zida koji bi odvojio zonu odmora i poslovnu zonu.

 

 

Rješenje ispod stepenica

Još jedna ideja za ured za one kojima nedostaje mjesta u kući. Ako nemate jednu cijelu sobu za uređenje kućnog ureda tada možete iskoristiti raspoloživi prostor ispod stepenica kako biste napravili mjesta za stol, stolice i police.

 

 

Ured u dvorištu ili okućnici

Živite li u vlastitoj kući i imate dovoljno prostora u svojem dvorištu, možete vrlo lako izgraditi ured tik do svoje kuće, a tako biste odvojili kuću od posla.
S Ytong zidnim pločama vrlo brzo i lako možete izgraditi ovakav atraktivan ured s prekrasnim pogledom na vrt.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka