Cijena gradnje niskoenergetske kuće

◂ Povratak na listu članaka

Trenutna gospodarska situacija i visoke cijene energenata potiču mnoge ljude na razmišljanje o smanjenju troškova izgradnje i održavanja kuće ili stana.

Isto tako, energetska certifikacija zgrada, odnosno klasifikacija i ocjenjivanje zgrada prema potrošnji energije, zakonska je obveza za sve zgrade na tržištu nekretnina u Republici Hrvatskoj što znači da će zgrade s boljim energetskim razredom imati veću vrijednost na tržištu.

U bliskoj budućnosti zahtjevi vezani uz potrošnju energije još će se postrožiti.

Iz navedenih razloga jača svijest o nužnosti kvalitetne gradnje, a niskoenergetske kuće sve su popularnije.

Niskoenergetske kuće ne moraju biti dosadnog kockastog oblika

Najvažnija pitanja investitora koja se oko toga postavljaju jesu – koliko gradnja niskoenergetskih kuća košta, gdje su uštede i jesu li one jednako učinkovite u svim podnebljima?

Je li gradnja niskoenergetske kuće skuplja i koliko u odnosu na klasičnu gradnju?

U troškovima konstrukcije (nosiva konstrukcija zidova, stropova i krovište) odnos cijena je isti.

Kad je u pitanju izolacija cijena raste i otprilike je 15 posto veća. Istodobno treba znati da se sve uloženo vraća kroz manju potrošnju energije.

Izolacija je temelj niskoenergetske kuće

Ono na što se posebno mora pripaziti tijekom projektiranja i gradnje niskoenergetskih kuća je izolacija. Ona je prva prednost i postulat niskoenergetske gradnje.

Za niskoenergetske kuće dobra izolacija je imperativ 
Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje i maksimalno korištenje sunčeve energije. To presudno utječe na organizaciju interijera.

Primarni se stambeni prostori, kao što su kuhinja, dnevni boravak i ostale prostorije u kojima se tijekom dana provodi znatan dio vremena, trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli i prirodnim uvjetima na parceli.

Niskoenergetske kuće u klimatskim zonama Hrvatske

Funkcionira li taj koncept i na kopnu i na moru jednako?

Naravno da funkcionira. Niskoenergetska kuća, zapravo, djeluje kao „termos boca“  jer se uštede postižu u dva smjera – uštedama u grijanju i uštedama u hlađenju!

Primjerice, ono što je u Hrvatskom zagorju ušteda za grijanje to je u Zadru ušteda za hlađenje.

Osim same uštede energije, važno je naglasiti i ugodnost stanovanja u potpuno suhoj, od zdravih i ekoloških materijala sagrađenoj kući.

Niskoenergetska gradnja postaje imperativ

Gradnja niskoenergetskih obiteljskih kuća, odnosno kuća s niskom potrošnjom energije, danas je zapravo imperativ, a razlog je posve jasan – takve kuće štede više od 50 % energije.

Troškovi energenata za grijanje, odnosno hlađenje, ali i ostalih potrošača u kućama tih kategorija mogu biti prepolovljeni. Investitoru su važne godine povrata (kroz uštede) dodatne investicije u bolju izolaciju i ugradnju raznih termo ventilacijskih sustava, kako bi odvagnuo odnos uloženog i dobivenog, a koji ovisi o brojnim faktorima. Obično to nije ispod 7 godina, no kuća se gradi za 20 ili 50 godina.

Prednosti gradnje Ytong materijalima

Ytong je jedini građevinski materijal za gradnju nosivih fasadnih zidova, čija debljina od 30 cm ujedno osigurava i dostatnu toplinsku izolaciju u gradnji energetski učinkovitih kuća. Takvu fasadu možete obraditi tankim gletanjem sa završnim silikatnim premazom, ukupne debljine samo 0,5 cm.

Ako se traži niskoenergetska ili pasivna kategorija kuća (A+ ili A), na Ytong zid treba dodati neki termoizolacijski sloj.

Tvrtka Ytong u svojoj ponudi ima vrlo kvalitetan proizvod, tj. mineralne termoizolacijske ploče Multipor s kojim se oblažu fasade, krovovi, terase i stropovi garaža. Paropropusne su, hidrofobne, negorive, tvrde i lako se ugrađuju lijepljenjem.

Ytong materijali idealni za niskoenergetsku gradnju 

Tri važna uvjeta za gradnju nikoenergetske i pasivne kuće

 

  1. IZOLACIJA OVOJNICE KUĆE

Prvi uvjet za postizanje niskoenergetske ili pasivne gradnje je vrlo dobro projektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice kuće. Ovojnica su 4 fasade, krov i pod prema tlu.

 

  1. LOKACIJA I ORIJENTACIJA ZGRADE

Kod planiranja niskoenergetske ili pasivne gradnje vrlo je važna klimatska zona u kojoj gradimo. Kriterije pasivne kuće na jugu Hrvatske daleko je jednostavnije postići nego na primjer, u Čakovcu ili Karlovcu s daleko manjom debljinom toplinske izolacije. Uz obalu Jadranskoga mora je mjerodavno hlađenje ljeti, a na kontinentu grijanje zimi.

 

  1. FAKTOR OBLIKA KUĆE (fo)

Za niskoeneregetske kuće poželjan je kompaktan, pravilan volumen zgrade, sa što manje razvedenih pročelja i konzolnih istaka gornjih etaža ili balkona.

Prozori i vrata postavljaju se na vanjski rub otvora, kako bi se spriječili topli mostovi i smanjila razvijena površina fasada. Iako ovaj zahtjev za kompaktnim volumenom donekle ograničava projektante, to nikako ne znači da se niskoenergetske kuće moraju doslovno projektirati u dosadne ‘kuće kocke’. Ovakvi projekti također mogu biti atraktivna i kvalitetna arhitektura.

 

I sam izbor Ytong sustava pokazat će se višestruko štedljiv.

Ytong termoblok TB 30/20+ kojim se zidaju vanjski zidovi ima koeficijent toplinske vodljivosti U=0,34 W/m2K, što je daleko manje od primjerice nekog drugog materijala iste debljine s dodatnom termoizolacijom. To je ukupno i cjenovno povoljnije, jer samo zidovima od Ytong bloka, bez dodatne izolacije, postižu se bolji izolacijski učinci nego zidovima građenih klasičnim materijalima i izolacijom.

Dodatnom termoizolacijom na ovojnici kuće koeficijent se može spustili na 0,13 W/m2K, četiri puta niže od dopuštenog (0,45 W/m2K).

Kod vanjske stolarije koeficijent je 0,80 W/m2K, u odnosu na dopuštenih 1,80 W/m2K.

Iz svega proizlaze znatno smanjene energetske potrebe kuće: 20,19 kWh/m2 u odnosu na dopuštenih 76,50 kWh/m2.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka