Gradnja kuće može biti pravi užitak ako se prije samog početka dobro informirate o svim fazama gradnje kao i financijskim troškovima svake pojedine faze. Uzmimo za primjer gradnju kuće do 100 m².

Raspored prostorija u kući do 100 m²

Kako rasporediti prostorije najzanimljiviji je dio planiranja te ponajviše ovisi o željama budućih vlasnika, ali je potrebno voditi računa o određenim čimbenicima kao što su orijentacija, pogled prema prirodi i ograničenost lokacije, kako bi boravak u kući bio ugodan i funkcionalan.

Kod razmještaja prostorija kuće do 100 m² potrebno je razmisliti o samoj orijentaciji prostorija vodeći računa da su prostorije u kojima se najviše boravi okrenute prema jugu kako bi tijekom dana dobivale što više sunca. To su blagovaonica, dnevni boravak te spavaće sobe. Ukoliko niste u mogućnosti sve prostorije postaviti s južne strane, potrebno je voditi računa da neke od njih ulove barem malo sunca sa zapadne strane.

Klasični razmještaj kuće od 100 m² sačinjava prostorije neto površine, tj. površine koju čovjek zaista i koristi. Na tu površinu dodaju se vanjski zidovi koji sačinjavaju bruto površinu te na taj način dobivamo vanjsku dimenziju kuće.

Kod kuće od 100 m² ljudi se ponajviše odluče na gradnju prizemnica klasičnog rasporeda koje se sastoji od sljedećih prostorija:

 • Dnevni boravak 20 – 25 m²
 • Spavaća soba (roditeljska spavaonica) cca 13 m²
 • Spavaća soba 1 cca 10-12 m²
 • Spavaća soba 2 cca 9-11 m²
 • Ulaz 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Blagovaonica 9-11 m²
 • Kupaonica 6-8 m²
 • Garderoba 5-7 m²
 • Otvoreni prostor (terasa, balkon ili loggia) 5-10 m²
 • Spremište, izba (smočnica) 2-3 m²

Razmještaj prostorija unutar kuće uvelike ovisi o preferencijama i željama budućih vlasnika kao i o poziciji parcele te se sukladno tome prilagođava i razmještaj unutar kuće.

Sve popularniji je otvoreni koncept kuhinje s blagovaonicom koji se nadovezuje na dnevnu sobu koja vlasnicima daje osjećaj povezanosti. Iz tog razloga, vlasnici se sve češće odriču jedne od spavaćih soba ili neke od popratnih prostorija kao što su spremište ili garderoba, kako bi se dodatna kvadratura uložila u prostorije u kojima će se provoditi najviše vremena, a to su kuhinja i blagovaonica na koju se nadovezuje dnevni boravak.

 

Preporuke kod gradnje dvoetažne kuće

Ako se budući stanari odluče da će ipak graditi kuću na dvije etaže, tada je preporučljivo da spavaonice i kupaonica budu na katu kako bi vlasnici imali što više privatnosti i mira, a zajednički prostori smještavaju se u doljnji dio kuće gdje se više pažnje posvećuje veličini i razmještaju dnevnog boravka koji se nadovezuje na kuhinju i blagovaonicu. Prilikom takvog razmještaja gdje okvirno 50 m² otpada na kat, a 50 m² na prizemlje, preporučljivo je u prizemlje postaviti još jedan mali WC zbog funkcionalnosti boravka u kući. Kod ulaznog predvorja potrebno je ostaviti dovoljno prostora za smještaj kolica, kaputa, torbi ili kišobrana pa je preporučljivo da se u taj dio postavi mala garderoba ili niša.

Kod planiranja prostorija potrebno je voditi računa o dobrom rasporedu kako bi se izostavili zavojiti i uski hodnici, asimetrični zidovi ili velike galerije. To će uvelike utjecati na prostranost objekta. Iako privlačno izgledaju, zimske vrtove, krovne kučice ili male balkone treba izbjegavati jer su to mjesta na kojima se gubi najviše topline.

Prilikom razmještaja prostorija u kući od 100 m², garaža nije uračunata u navedene m² jer se ona u većini slučajeva smatra kao zasebna građevina koja se nadovezuje na kuću ili se gradi u neposrednoj blizini stambenog objekta.

 

Cijena gradnje kuće od 100 m²

Na samom početku potrebno je napraviti dobru financijsku konstrukciju kako bi se dobila realna slika o troškovima. Preporuka je suradnja s projektnim studijima koji detaljno razrađuju projekciju troškova po fazama izgradnje. Mnoge tvrtke kao što je primjerice Ytong, koje se bave gradnjom kuća i stambenih objekata, nude besplatnu uslugu izrade određene dokumentacije što je odličan početak koji uvelike pomaže budućim vlasnicima kuće.

Prije samog početka gradnje, potrebno je ishodovati sve potrebne dozvole i prikupiti dokumentaciju koja je potrebna da bi se započela gradnja. Ako vlasnik nema svoje zemljište, prva faza je kupnja zemljišta nakon koje nastupa prikupljanje dokumentacije.

Potrebna dokumentacija sastoji se od:

 • Dokumentacija do građevinske dozvole čiji se iznosi kreću od oko 13 do 16 € po m² što bi u primjeru kuće od 100 m² iznosilo oko 1 500 do 2000 €
 • Geodetski projekt koji se kreće oko 1000 €

Osim početne dokumentacije, budući vlasnici moraju platiti i priključenja na komunalnu infrastrukturu (struja, voda, plin, telefon, kanalizacija) koji se kreću oko:

 • Plin oko 10 000 kn
 • Voda oko 10 000 kn
 • Struja – minimalna snaga struje koja se može kupiti je 8 000,00 kn
  Ukupno oko: 30 000,00 kn

Postoji i nekoliko faza gradnje kuće prema stupnju završnosti, a njihove cijene se kreću:

 • Niski rohbau – izvedba pripremnih i zemljanih radova, temelja i zidova objekta. Cijena kvadrata niskog rohbaua kreće se od oko 100 do 200 € po m²
 • Rohbau – pripremni i zemljani radovi, temelji, zidovi, krovište i limarija. Cijena gradnje kuće po m² za ovu fazu kreće se od oko 200 do 280 € po m²
 • Visoki rohbau – pripremni i zemljani radovi, temelji, zidovi, krovište, limarija, pregradni zidovi, fasada, ožbukani zidovi i glazure odnosno estrih. Cijena po m2 za ovu fazu iznosi od oko 280 do 350 € po kvadratu
 • Ključ u ruke – sve popularnija metoda u kojoj vlasnici kuća sve dogovaraju s jednim izvodačem koji u dogovorenom vremenu izvrši sve potrebne radnje da se vlasnici mogu useliti u gotov objekt. Cijena gradnje po principu »ključ u ruke« kreće se od oko 550 do 750 € po m².

Kuće od 100 m² idealno su rješenje za četveročlanu obitelj gdje uz pomoć mašte i kreativnosti kuća može izgledati funkcionalno, prostarno i kvalitetno. Manje kuće, osim manjih troškova gradnje, vlasnicima omogućava smanjenu potrebu za održavanjem i manju potrošnju, a uvijek ostavljaju prostora za dogradnju sukladno budućim željama i financijskim mogućnostima.