Gradnja kuće može biti pravi užitak ako se prije samog početka dobro informirate o svim fazama gradnje kao i financijskim troškovima svake pojedine faze. Uzmimo za primjer gradnju kuće do 100 m².

Raspored prostorija u kući do 100 m²

Kako rasporediti prostorije najzanimljiviji je dio planiranja te ponajviše ovisi o željama budućih vlasnika, ali je potrebno voditi računa o određenim čimbenicima kao što su orijentacija, pogled prema prirodi i ograničenost lokacije, kako bi boravak u kući bio ugodan i funkcionalan.

Kod razmještaja prostorija kuće do 100 m² potrebno je razmisliti o samoj orijentaciji prostorija vodeći računa da su prostorije u kojima se najviše boravi okrenute prema jugu kako bi tijekom dana dobivale što više sunca. To su blagovaonica, dnevni boravak te spavaće sobe. Ukoliko niste u mogućnosti sve prostorije postaviti s južne strane, potrebno je voditi računa da neke od njih ulove barem malo sunca sa zapadne strane.

Klasični razmještaj kuće od 100 m² sačinjava prostorije neto površine, tj. površine koju čovjek zaista i koristi. Na tu površinu dodaju se vanjski zidovi koji sačinjavaju bruto površinu te na taj način dobivamo vanjsku dimenziju kuće.

Kod kuće od 100 m² ljudi se ponajviše odluče na gradnju prizemnica klasičnog rasporeda koje se sastoji od sljedećih prostorija:

 • Dnevni boravak 20 – 25 m²
 • Spavaća soba (roditeljska spavaonica) cca 13 m²
 • Spavaća soba 1 cca 10-12 m²
 • Spavaća soba 2 cca 9-11 m²
 • Ulaz 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Blagovaonica 9-11 m²
 • Kupaonica 6-8 m²
 • Garderoba 5-7 m²
 • Otvoreni prostor (terasa, balkon ili loggia) 5-10 m²
 • Spremište, izba (smočnica) 2-3 m²

Razmještaj prostorija unutar kuće uvelike ovisi o preferencijama i željama budućih vlasnika kao i o poziciji parcele te se sukladno tome prilagođava i razmještaj unutar kuće.

Sve popularniji je otvoreni koncept kuhinje s blagovaonicom koji se nadovezuje na dnevnu sobu koja vlasnicima daje osjećaj povezanosti. Iz tog razloga, vlasnici se sve češće odriču jedne od spavaćih soba ili neke od popratnih prostorija kao što su spremište ili garderoba, kako bi se dodatna kvadratura uložila u prostorije u kojima će se provoditi najviše vremena, a to su kuhinja i blagovaonica na koju se nadovezuje dnevni boravak.

 

Preporuke kod gradnje dvoetažne kuće

Ako se budući stanari odluče da će ipak graditi kuću na dvije etaže, tada je preporučljivo da spavaonice i kupaonica budu na katu kako bi vlasnici imali što više privatnosti i mira, a zajednički prostori smještavaju se u doljnji dio kuće gdje se više pažnje posvećuje veličini i razmještaju dnevnog boravka koji se nadovezuje na kuhinju i blagovaonicu. Prilikom takvog razmještaja gdje okvirno 50 m² otpada na kat, a 50 m² na prizemlje, preporučljivo je u prizemlje postaviti još jedan mali WC zbog funkcionalnosti boravka u kući. Kod ulaznog predvorja potrebno je ostaviti dovoljno prostora za smještaj kolica, kaputa, torbi ili kišobrana pa je preporučljivo da se u taj dio postavi mala garderoba ili niša.

Kod planiranja prostorija potrebno je voditi računa o dobrom rasporedu kako bi se izostavili zavojiti i uski hodnici, asimetrični zidovi ili velike galerije. To će uvelike utjecati na prostranost objekta. Iako privlačno izgledaju, zimske vrtove, krovne kučice ili male balkone treba izbjegavati jer su to mjesta na kojima se gubi najviše topline.

Prilikom razmještaja prostorija u kući od 100 m², garaža nije uračunata u navedene m² jer se ona u većini slučajeva smatra kao zasebna građevina koja se nadovezuje na kuću ili se gradi u neposrednoj blizini stambenog objekta.